Vona: Az Európai Unió a bukása felé tántorog

 

 Vona Gábor, a Jobbik elnöke pénteki sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth   

Rádiónak  adott ma reggeli interjújára reagált.    

 

Az EU csúcstalálkozóval kapcsolatban Vona Gábor leszögezte: „tüneti kezelés, ami most zajlik”. Amiről hetente http://www.jobbik.hu/sites/jobbik.hu/down/kepek/vona_sajtoszoba.jpgakár több alkalommal is sorsdöntő ülést kell tartani a problémáit illetően, kijelenthető, a sorsa eldőlt! Hozzátette: pártja nem osztja az optimista vélekedéseket az uniós csúccsal kapcsolatban, arra számítanak, hogy az elkövetkező hetekben is további „sorsdöntő” csúcstalálkozókra lesz szükség. A pártelnök szerint számtalan kérdés lezáratlan maradt az Európai Unió sorsát illetően. Tisztázatlan, hogy honnan lesz pénz a bankok feltőkésítésére. Úgy látja, hogy sem a pénzpiacok, sem a tagállamok jelenlegi helyzetükben nem tudják ezt finanszírozni. Marad tehát az átmeneti válságkezelő alap, de hogy ebbe honnan kerül majd ezermilliárd euró, az még szintén tisztázatlan – tette hozzá.

A politikus kiemelte: továbbra sem lehet tudni, hogy mi lesz Görögországgal, megmarad-e náluk az euró. Szerinte az, hogy az összes EU-tagállamot magába foglaló 27-ek és az euróövezeti országokat tömörítő 17-ek külön üléseztek, azt igazolja, hogy az Európai Unió felbomlott. „A kétsebességes Európa már nem a jövő, hanem a jelen”. Az eurózóna sem egységes már, a déli államokat egészen más problémák sújtják, mint az „erősebb” országokat – tette hozzá.  Vona úgy látja, hogy az Európai Unió a „bukás felé tántorog”.

A politikus újragondolná hazánk és az EU kapcsolatát. Kiemelte: a parlamenti pártok szakértői, civil szervezetek, továbbá a szakma bevonásával egy bizottság létrehozását javasolják, amely elkészítené hazánk európai uniós tagságának a mérlegét. A 2012-es évben egy féléves társadalmi vitát kellene folyatni a szakértői bizottság vizsgálatának eredményéről. Vona szerint így a magyar társadalom végre érdemi képet kaphatna arról, hogy mit is jelet az Európai Unió. A kérdés lezárásaként pedig egy népszavazás kiírását javasolta hazánk uniós tagságáról. Hozzátette: a 2004-es népszavazás nem volt demokratikus, a társadalom nem kapott érdemi felvilágosítást arról, hogy hová csatlakozik. „Mindenféle vágyálmokkal, illúziókkal bódították el a magyar társadalmat”.

A Jobbik elnöke kitért az Orbán Viktor által a végtörlesztéssel kapcsolatban elmondottakra. A miniszterelnök szerint ez egy „történelmi siker” - mondta Vona. Szerinte azonban erről szó sincs, becslései szerint legfeljebb 50-60 ezer család tud majd élni ezzel a lehetőséggel. A devizahitelesek többségének problémáit a végtörlesztés tehát nem oldja meg, ahogy hazánk devizakitettségén sem segít érdemben – tette hozzá. A politikus azt javasolta, hogy a végtörlesztésnél biztosított  fix árfolyamon legyen lehetősége az embereknek a résztörlesztésre is.  Szerinte ezzel sokkal szélesebb rétegek tudnának élni, mint a végtörlesztéssel.

Vona Gábor reagált továbbá az Orbán Viktor által az államadóssággal kapcsolatban elmondottakra is: a Jobbik elnöke szerint a kormányzat az államadósság nagyütemű és gyors visszafizetését próbálja erőltetni, „fizessünk, ha beledöglünk is” - tette hozzá. A politikus leszögezte: történelmi lehetőség előtt állunk, ugyanis most újratárgyalhatnánk az államadósság kérdését. Szerinte ezt jobb lenne saját magunk által ellenőrzött folyamaton keresztül megkezdeni, mint akkor, amikor már külső tényezők kényszerítenek erre minket.  A honatya kiemelte: az államadósságot a jelenlegi hazai és nemzetközi gazdasági kondíciók mellett nem tudjuk kinőni, így visszafizetni sem. Hozzátette: nem az adósság megtagadását javasolják, hanem átütemezést, a visszafizetés átmeneti felfüggesztését, illetve esetlegesen az államadósság egy részének a leírását.

barikad.hu