Political Capital: a Jobbik válthatja a Fideszt

2011.12.07 |

A jobboldali elfogultsággal aligha vádolható Political Capital vezető elemzője egy FN24-nek adott interjújában megállapította: a Jobbik lehet a Fidesz váltópártja. Véleménye szerint a nemzeti radikális párt szavazóbázisával kapcsolatban nem minden sztereotípia állja meg a helyét.

„A parlamenti pártok közül egyedül a Jobbikról lehet elmondani, hogy az elmúlt egy évben dinamikus növekedést produkált. Az összes választókorú körében 10-12, a biztos szavazó pártválasztók körében 20-25 százalékon állnak a nagy kutatóintézetek adatai alapján” - összegezte az utóbbi hónapok közvélemény-kutatási adatait Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője. A nemzeti radikális pártnak hosszútávon bizakodásra adhat okot, hogy a Tárki legfrissebb adatai szerint a 18-35 éves korosztályban szimpatizánsainak aránya 40 százalék, így a téren a Vona Gáborék nemcsak az MSZP-t, de a Fideszt is beelőzték.

Juhász Attila ugyanakkor hozzátette, a Jobbik sem szívta fel teljes egészében azt a tábort, amely az elmúlt másfél év alatt a Fideszről lemorzsolódott, a további növekedéséhez azonban jó feltételeket kínál a politikai és a gazdasági környezet. „Szerintem nem lehet kizárni, hogy a Jobbik váltópárttá növi ki magát” - jelentette ki a politikai elemző.

A Political Capital kimutatása szerint a párt szimpatizánsi tábora rendkívül heterogén, és meglepő módon nem minden velük kapcsolatos sztereotípia állja meg a helyét. „Sokan úgy gondolják, hogy a jobbikosok többnyire fiatalok, vallásosak, inkább aluliskolázottak és jellemzően a leszakadó társadalmi rétegekből, a rendszerváltás vesztesei közül kerülnek ki - mondta Juhász Attila - vannak persze ilyen szavazóik is, de most már több kutatás is teljesen más képet mutat.”

A többi párthoz képest a jobbikos szavazók magasabb iskolai végzettséggel rendelkeznek, és többet is keresnek, ez utóbbi téren csak az LMP-sek alkotnak hasonló kategóriát. Az átlag jobbikos ezenkívül férfi, sokat internetezik, viszont nem vallásos - állítja az elemző. Mindezek alapján megállapítható, hogy a közhiedelemmel ellentétben a Jobbik törzsbázisa nem nevezhető a rendszerváltás vesztesének, sikerének oka pedig nem a gazdasági válság - vonja le a következtetést Juhász.

Az interjú során egyébként a politikai elemző a Jobbikról végig „szélsőjobboldali pártként” beszél, amely „rasszista üzeneteket” fogalmaz meg, „etnikai feszültségeket szít”, és kommunikációjában a cigányok integrációja csak „kötelező kör”.

fn.hir24.hu - barikad.hu