Cionista bosszú: Az USA felfüggeszti az UNESCO finanszírozását

2011, október 31 - 19:28

 

http://barikad.hu/sites/barikad.hu/files/2011/10/usa_israel_0.jpg

Az Egyesült Államok hétfőn bejelentette, hogy felfüggeszti az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének, az UNESCO-nak a finanszírozását, miután a szervezet megszavazta a Palesztin Hatóság teljes jogú tagságát.

"Hatvan millió dollárt kellett volna átutalnunk az UNESCO-nak novemberben, de nem tesszük meg" - jelentette ki újságíróknak Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium szóvivője. Hozzátette, hogy Palesztina UNESCO-felvétele automatikusan elindít egy olyan törvénykezési folyamatot, amely megtiltja az Egyesült Államoknak az UNESCO finanszírozását.

Az Egyesült Államok, Izrael szövetségese az 1990-es években fogadott el olyan törvényt, amely megtiltja bármely szakosított ENSZ-szervezet finanszírozását, amely teljes jogú tagként felveszi a Palesztin Hatóságot.

Az UNESCO hétfőn Párizsban 107 igen, 14 nem és 52 tartózkodás mellett teljes jogú tagjai közé vette be a Palesztin Hatóságot.

A Fehér Ház korainak és kontraproduktívnak nevezte a döntést. "Az egyetlen utat egy palesztin állam létrehozásához a közvetlen tárgyalások jelenthetik" - mondta David Killion, az Egyesült Államok UNESCO-képviselője.