Vona Gábor a clevelandi magyarokkal ünnepelte október 23-át

2010, október 26 - 21:47

Bevezető: 

Vona Gábor a legnagyobb tömbben élő emigráns magyarság meghívására érkezett az Amerikai Egyesült Államokba. Clevelandi látogatása során ellátogatott a Clevelandi Magyar Múzeumba, majd egy kerekasztal-beszélgetés után megkoszorúzta a Kossuth szobrot, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek felállított emlékművet.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke vasárnap több száz érdeklődő előtt beszélt az 1956-os események kapcsán. A Nyugatoldali Református Templom dísztermében megrendezett eseményen beszédet mondott Molnár Lajos, a Hungária Szabadságharcos Mozgalom elnöke, valamint Dr. Balogh Sándor, aki az emigráció és az otthoni politikum viszonyát elemezte.

Vona Gábor beszédében kitért arra, hogy az 1956-os eseményeket nem csupán tragédiaként, hanem örömhírként kell értelmeznünk, hiszen az a sok csepp kiontott magyar vér mind a jövőt alapozta meg.

A magyar olyan nép, akinek van mire büszkének lennie, és a felnövekvő fiatal generációnak meg kell tanítani a szemléletet: merjünk nagyok lenni” – mondta Vona Gábor

Fontosnak tartja mindemellett azt is, hogy erős kapocs jöjjön létre az anyaországi és az emigrációban élő magyarság között. Beszédében hangsúlyozta: erre a kötelékre azért is van szükség, hogy a magyarság a világ minden magyarját összefogva ismét felülemelkedjen önnön magán. 

A vendégek személyesen is kérdezhettek a Jobbik elnökétől, aki válaszaiban bíztatta és megerősítette a megjelenteket.

Czár László
Cleveland

 

 

1956-os megemlékezés Vona Gáborral Clevelandben

 

5 Vona a torontoi

Török Erzsébet beszámolója

 

A képeket Králik György készítette

Kapcsolódó cikk: Békés családi nap lett október 23. - Megemlékezések Magyarországon

1 Vona Gabort kadar Daniel mutatja be Nagy elismeréssel és szeretettel fogadta Cleveland magyarsága Vona Gábort a Jobbik Magyarországért Párt vezetőjét észak-amerikai útján.

Az október 24-én a Puritászi református templom halljában megtartott megemlékezésen Cleveland magyarsága vendégszónokként üdvözölte Vona Gábort és feleségét, Krisztinát.

Beszédében Vona Gábor egy történelmi láncba kötötte 56 fontosságát, a felnövő generációk példaképeként, kapaszkodójaként említve a forradalom vívmányait és a forradalmárok bátorságát. Beszédében elmondotta, hogy nagy örömére szolgál a magyarországi fiatalok ébredése a nemzeti eszme elnyomásából.

Kádár Dániel bemutatja Vona Gábort és feleségét

A nemzet legsúlyosabb károsodását az okozta, mondotta el Vona Gábor, hogy az előző kormányok mindenféle módszerekkel elnyomták a nemzeti tudat jelenlétét az oktatásban. Ennek ő maga is tanúja volt úgy is, mint tanuló, és mint történelem tanár is. Ő olyan Magyarországon szeretné látni felnőni kisfiát és kortársait, amelyben büszkék lehetnének arra, hogy ők magyarok, mert Magyarország a magyaroké.

2 Vona Gabor Cleveland podiuman 2010 3 Vona Gabor Cleveland podiuman 2010
Vona Gábor a pódiumon

56 fényében Vona Gábor azt is fontosnak tartotta, hogy azok elszámoltatása akik a magyar nemzeti vagyonnal visszaéltek egy nagyon fontos tényező Magyarország előrehaladásában, mert azok, akik Magyarországot elprivatizálták, itt élnek közöttünk és felelniük kell a tetteikért.

Beszédében Vona Gábor felhívást intézett a külföldi magyarokhoz, hogy a magyaroknak az egész világon egységesnek kell lenniük és nem kell azt a reményt feladni, hogy lesz egy szebb jövő.

A megemlékezésen felszólalt még Molnár Lajos a Hungária szabadságharcos mozgalom vezetője és Dr. Balogh Sándor a new york-i egyetem nyugalmazott professzora.

6 Kadar Daniel teszi fel Vona Gabornak
Kádár Dániel kérdéseket tesz fel Vona Gábornak

Molnár Lajos egy nagyon értékes történelmi összefoglalót nyújtott a megemlékezőknek, összekapcsolva Magyarország és a világ magyarságának gondjaival, és állította, hogy 56 nemes céljaiért sajnos továbbra is harcolni kell.

Dr. Balogh Sándor professzor pedig az emigráció fontos szerepéről beszélt, és bemutatta hogyan segítették az emigráció képviselői Magyarországot a világ különböző politikai fórumain.

Mi, torontóiak, szép számban voltunk képviselve a puritászi megemlékezésen Clevelandban. Többek közt eljött a torontói igazolt 56-sok vezetője, Králik György, a Magyar Világszövetség torontói képviseletében Horváth István, a torontói Trianon megemlékezés főszervezője Kenderesi László, a Lovas-íjász társaság, és a Kanadai Írószövetség.

4 Vona ami magyarokkal beszel
Vona Gábor amerikai és kanadai magyarok körében

Egy nagy lelki felújulás volt észlelhető a teremben. Sokan beszélgettek el Vona Gáborral a vacsora után. A Jobbik vezetője kérdésekre válaszolt.

7 az est foszervezoje Molnar Laszlo
Molnár László

A műsort az Amerikai Magyar Világszövetség titkára, a Bocskai rádió főszerkesztője Kádár Dániel vezette, aki komoly szervezőképességével és kedves modorával elősegítette, hogy mindenki jól érezze magát ezen az emlékünnepségen. Végül de nem utolsó sorban megemlítendő és nagy köszönetet érdemelnek az est szervezői és rendezői: Molnár László és Kádár Dániel.

8 Fiatal Clevelandi magyarok
Amerikai magyar fiatalok

Török Erzsébet