Gaudi-Nagy küzdelme a délvidéki magyarok önrendelkezéséért a Nyugat-európai Unióban

| 

·         Határon túl

 

·         Országos hírek

Ossza meg ismerõseivel!

http://barikad.hu/sites/barikad.hu/files/gaudi%20nagy%20tamas_0_0.jpgSzerbia EU tagjelöltségével kapcsolatos közelgő döntések előtt tanulságos felidézni a Nyugat-európai Unió nevű, idén megszűnt biztonságpolitikai szervezet 2010. júniusi közgyűlésén kőkemény vitát. (A szervezet jogutódja az Európai Védelmi és Biztonsági Szervezet a héten Berlinben tartja közgyűlését, amelyen Gaudi-Nagy Tamás is részt vesz a magyar önrendelkezési törekvések népszerűsítése érdekében.)

A vita leghevesebben a Balkán, de különösen a jelenleg gőzerővel EU felé haladó és az elcsatolt délvidéki magyar közösség számára az önrendelkezést megtagadó, '44-es magyar-irtások igazságtételével máig adós Szerbia európai felkészültségével kapcsolatban zajlott.

Gaudi-Nagy Tamás a jelentéshez módosító javaslatot terjesztett elő, amely azt célozta meg, hogy az EU kötelezze Szerbiát az önrendelkezési jog biztosítására a területén élő nemzeti közösségek, így a magyarok számára is. A módosító javaslat plenáris ülésen zajló vitájában Szerbia képviselője ellenezte Gaudi-Nagy Tamás rövid indoklását.

Az ülésen végül két támogató szavazat ellenében leszavazták (Európa több mint 20 országából) a javaslatot. A jobbikos képviselő szerint, Európa megint cserbenhagyott minket. (Az eseményről szóló részletes beszámoló itt olvasható.)

Gaudi-Nagy Tamás biztatónak nevezte azonban, hogy egy másik jelentős európai fórumon, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén, idén szeptemberben sikerült elérnie Kalmár Ferenc képviselőtársával együtt, hogy a nemzeti szuverenitással kapcsolatos ET határozatba bekerült a területi autonómia kötelező biztosítását előíró rendelkezés. (Az eseményről szóló részletes beszámoló itt olvasható.) A képviselő szerint ez azt bizonyítja, hogy van értelme a nemzetközi szervezetekben kiállni a magyarság jogaiért és lehet változást kicsikarni!

Gaudi-Nagy Tamás úgy véli: Szerbiának biztosítania kell az önrendelkezést és ennek keretében a regionális, területi autonómiát, illetve a kollektív jogokat Szerbia északi részén, a Délvidéken élő magyar lakosságnak, valamint más Szerbiában élő közösségeknek. Szükséges az európai normák és gyakorlat által más országokban lehetővé tett ilyen jogok gyakorlását biztosítani. Mint pl. Dél-Tirolban (Olaszország), ahol a tiroli németajkú közösség széleskörű jogokkal rendelkezik. De hasonló a helyzet Katalóniában (Spanyolország) és a finnországi svéd közösség esetében is. Gaudi-Nagy Tamás úgy gondolja, igazságtalan, hogy a magyar közösséghez tartozóknak nem akarják ugyanazon jogokat biztosítani, mint bármely más európai népnek. Álláspontja szerint ez ok lehet újabb konfliktusok kialakulásának Európában.

Forrás: bari
kad.hu - jobbik.hu