Vágó Sebestyén: Élő kapcsolat alakulhat ki Iránnal

2012.01.26 | 

Ossza meg ismerõseivel!

http://www.jobbik.hu/sites/jobbik.hu/down/kepek/vago_sebestyen_0.jpgJanuár 25-én Komáromba látogatott dr. Saeed Seyed Agaha Banihashemi, az Iráni Iszlám Köztársaság magyarországi nagykövete, aki hazánk több városát is felkereste már. Komáromba azért látogatott el, hogy tájékozódjon az ipari, oktatásügyi, kulturális és turisztikai lehetőségekről. 
 
A fogadásán Komárom város elöljárói és hivatali tisztviselőin kívül jelen volt Vágó Sebestyén országgyűlési képviselő, a Jobbik megyei elnöke, és az Országgyűlés perzsa-magyar baráti tagozatának tagja valamint Juhász József, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke is.

Dr. Molnár Attila, a város polgármestere elmondta, hogy Komárom is súlyos anyagi problémákkal küzd, ugyanis a város költségvetését segítő jövedéki adó mértéke az elmúlt egy évben 2 milliárd Forinttal csökkent.  A város határában található ipari parkban működő cégek néhány évvel ezelőtt is még 18 ezer embert foglalkoztattak, ezzel szemben a jelenlegi szám 5 ezer fő.

A találkozón szó volt a város és a térség történelméről, valamint bemutatásra került egy tervezet a város fürdőjének fejlesztéséről. Komárom, az országban egyedülálló, termálvízzel rendelkezik. Ezen adottságot vétek nem kihasználni, ám egyelőre forráshiány miatt a beruházást nem tudják elkezdeni.

A beszélgetés során Juhász József kiemelte, hogy az elmúlt 20 évben a megyében 11 ipari park jött létre, így nagyon jó lehetőségeket rejthet akár az iráni befektetők számára is. Közöttük található a komáromi is, melynek bővítése már a város rendezési tervében is szerepel.

Őexcellenciája beszámolt arról, hogy útjai során eddig 13 polgármestert, illetve települést látogatott meg. Külön kiemelte Tiszavasvári városát, ahol a közeljövőben, iráni befektetőknek köszönhetően, 5 gyár is megkezdi működését. Többször hangsúlyozta, hogy az eredményes kapcsolatok kialakításában jelentős szerepe volt a Parlament perzsa-magyar baráti tagozatának, ezért külön örömét fejezte ki, hogy a tagozat megyei képviselője, Vágó Sebestyén is jelen van a tárgyaláson, ezzel segítve a kapcsolatok szorosabbra fűzését.

Nagykövet Úr  a gazdasági kapcsolatok mellett fontosnak tartja egymás kultúrájának megismertetését is, ezért felajánlotta segítségét kiállítások megszervezésében, illetve perzsa előadóművészek, hagyományőrző együttesek közvetítését a Duna-menti városba.

A megbeszélés után dr. Saeed Seyed Agaha Banihashemi úr megtekintette a Monostori Erődöt, a Komáromi Strandfürdőt és az ipari parkot is.

A program végén mindkét fél kifejezte abbéli reményét, hogy ez a nap csak a kezdete, az első lépése élő, gyümölcsöző kapcsolatnak.

jobbik.hu