Erősödő török- magyar kapcsolatok

2012.05.23 | 

Hegedűs Tamás országgyűlési képviselővel, a Magyar – Török tagozat elnökével beszélgettünk a két nép politikai  kapcsolatáról, a lehetőségekről és a közös múlt egy kevéssé ismert részleteiről.

 

Milyennek látja most a két állam – Törökország és Magyarország – politikai viszonyát?

Egyértelműen jó és folyamatosan javul. Úgy tűnik, a mostani kormányzat is kezdi megérteni, mennyire fontos a török piac és a kultúra, hiszen az ország nyolcvanmillió lakosa komoly piacot jelenthet Magyarország számára, emellett pedig Törökország a kapu a közép-ázsiai térség felé. A nyitást jól jelzi, hogy az új ankarai magyar nagykövet eddig helyettes-államtitkár volt, ami azt jelenti, hogy fajsúlyos szakember képviselheti hazánkat. Azt azonban hozzátenném, hogy még rengeteg a kiaknázatlan terület, a lehetőségeinket még messze nem használtuk ki.

http://barikad.hu/sites/barikad.hu/files/2012/05/magyar_torok1_0.png

A török-magyar közös gyökerekről is egyre több szó esik a Boszporusz partjain.

Így van, hiszen ők a rokonaiknak tartanak minket hivatalosan is, sőt vannak közös történelmi kapcsolataink – és itt most nem a százötven évnyi hódoltságra és véres háborúira gondolok! Az I. Világháború idején a galíciai fronton az Osztrák-Magyar Monarchia szövetségeseként harmincötezer török katona harcolt együtt, akik közül tizenhatezren estek el a harctereken. A sebesültek közül sokakat Magyarországon ápoltak, s akik itt haltak meg, a Rákoskeresztúri temetőben nyugszanak, ahol egy jelképes díszsírhelyük is található. Mind a Magyar-Török baráti tagozat, mind a Jobbik minden évben megemlékezik erről az eseményről és megkoszorúzza a hősök emlékművét. Emellett magyar katonai alakulatok is harcoltak a török hadsereg mellett Gallipolinál, az ő emléküket tiszteletben tartva a törökök szintén ápolnak egy emlékművet.

http://barikad.hu/sites/barikad.hu/files/2012/05/magyar_torok2_0.png

Mennyire fajsúlyos egy találkozó egy baráti tagozat és egy másik ország kereskedelmi kamarája között?

Az esemény maga protokolláris jellegű volt és inkább informatív, a lényege a kapcsolattartás. Ugyanakkor jól mutatta a jelentőségét, hogy a találkozón és az azt követő ebéden személyesen vett részt a török nagykövet, H. Kemal Gür, továbbá a nagykövetség kereskedelmi tanácsosa, emellett a török Kereskedelmi és Iparkamara vezetői, illetve üzletemberek. A tagozatunk magyar részről is illusztris összetételűnek mondható, hiszen Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke is jelen volt, de több államtitkár, illetve a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője, Tarnai Richárd is részt vett a találkozón. A legfontosabb egyébként a folyamatos kapcsolattartás és az ebből fakadó bizalom. Konkrét döntések ilyenkor természetesen nem születnek, de csírái lehetnek későbbi üzleti tárgyalásoknak, vagy kulturális együttműködésnek.

http://barikad.hu/sites/barikad.hu/files/2012/05/magyar_torok3_0.png

Milyen összetételű a tagozat?

Pillanatnyilag tizenketten vagyunk, hatan jobbikosok, két fideszes, két kereszténydemokrata, egy szocialista és egy független képviselő tevékenykedik a sorainkban.

Cs.G. - barikad.hu