Hatezer éves falura bukkantak
2009. július 1. 10:06 MNO - KA

Hatezer évesek azok a leletek, amelyeket nemrég tártak fel Bátaszék mellett. A neolitikum korabeli település a legnagyobb, amit Közép-Európában eddig feltártak.

Jellegzetes testhelyzetben nyugszanak az idetemetett emberek a neolit kori sírokban: oldalukon fekve, összezsugorodva. "Hatezer éve pihennek a föld alatt" - intett Gallina Zsolt, az Ásatárs Kft. cégvezetője az éppen feltárt, munkagödrök szabdalta új szelvény felé. "Itt, a Lajvér-patak közelében rengeteg hasonló korú temetkezési hely található. Minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ez a Bátaszék melletti terület Közép-Európa eddigi legnagyobb neolit települése.

A régész egy meglepően ép csontvázat magába fogadó mélyedés előtt folytatta ismertetését a korról és a leletanyagról. A kiselőadás látványosnak bizonyult, mivel Gallina Zsolt időnként a csontok mellé telepedett és szemléltetésként hol a koponyára, hol a bordákra, illetve a gödörben talált tárgyakra - kerámiákra - mutatott.

"Erről a korszakról eddig viszonylag keveset tudtunk" - mondta. "Ezért van jelentősége ennek a kiterjedt lelőhelynek. A neolit ezen szakaszát lengyeli kultúrának nevezi a tudományos világ. Az ekkor élt emberek hittek a túlvilági életben. Ezt bizonyítja az, hogy a halottak mellé különböző edényekben útravalót - ételt, italt - helyeztek. De nem csak kerámiák találhatók a sírokban: a kőszerszámok, kőbalták minden bizonnyal az elhunytak valamikori társadalmi rangjára utalnak."