SZITTYA HÍRSZOLGÁLAT:

 
Nyílt levél a magyarországi választópolgárokhoz.

  

  Erdélyi magyar ifjúsági ernyőszervezetek részéről néhány gondolattal fordulunk a Tisztelt Választópolgárokhoz.

  Az elmúlt hetekben soha nem látott mértékben szólaltak meg mindazok, akik úgy gondolták, hogy a kettős állampolgárságról szóló népszavazás kapcsán mondanivalójuk van. Hallottak és olvashattak Önök erről is, arról is, ilyenről is meg olyanról is.

  Az elmúlt hetekben világossá vált számunkra – külhoni magyar fiataloknak –, hogy a népszavazás tárgya sajnos, mélyen megosztotta a magyarországi társadalmat. A kettős állampolgárság témakörét szinte teljes egészében lealacsonyították a kormány és ellenzék közti – nemritkán durva – versengés szintjére.

  Mindezeket mi csupán kívülről, a határon túlról követhettük. Bár testvértelepülési és személyes kapcsolataink révén megpróbáltuk közvetíteni álláspontunkat, a döntésben nem vehetünk részt. Ezt úgy is értelmezhetjük, hogy most Önök döntenek rólunk. És nem is akármilyen kérdésben. Számunkra egyetlen tiszta válasz létezik a feltett kérdésre: az IGEN.

  Higgyék el, hogy a pénzügyi és szociális alapú riogatások valótlanok, akárcsak azok a feltételezések is, miszerint bevándorlás-hullámot indítana el a kettős állampolgárságról szóló majdani törvény. Nem kívánunk érveket felsorakoztatni ennek bizonyítására. Csupán azt kérjük, hogy december 5-én gondoljanak több mint ezeréves történelmi múltunkra, és szavazzanak közös jövőnkre!

  Azon a napon gondoljanak mindazokra, akiknek magyarságát az elmúlt 84 esztendőben sokan nem nézték jó szemmel. Azon a napon gondoljanak Erdélyre, Felvidékre, Kárpátaljára, Délvidékre, ott élő rokonaikra, barátaikra. És gondoljanak a Nyugatra szakadt nemzettársainkra is. Azon a napon vegyék számba határon túli élményeiket, összegezzenek, és mondjanak IGENt a magyarság összatartozására és fejlődésére.

  A népszavazás sikeressége Önöktől függ.
A kettős állampolgárságról szóló törvény kidolgozása majd a magyar országgyűlés feladata lesz. Kérjük, tegyék meg az első lépést, hogy megalkotásra kerüljön az a törvény, mely hatalmas előrelépést eredményezhet a magyar nemzet egészére nézve.

  Mi, erdélyi magyar fiatalok, tisztelettel kérjük anyaországi nemzettársainkat, hogy december 5-én szavazzanak IGEN-el. Ez a népszavazás legyen bátor és kellően határozott kinyilvánítása a nemzet életrevalóságának!

  Az erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) tagszervezetei:

  Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége (MISZSZ) – Somogyi Attila, elnök

  Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület – Makkai Péter, elnök

  (az Erdélyi Református Egyház ifjúsági szervezete, IKE)

  Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) – Nagy Gábor, elnök

  Romániai Magyar Cserkészszövetség (RMCsSz) – Gaál Sándor, elnök

  Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) – Szabó László, elnök

  (az Erdélyi Unitárius Egyház ifjúsági szervezete)

  Ifjúsági Információs és Tanácsadó Irodák Szövetsége (IFINET) – Kis Zoltán, elnök

  valamint a MIT Elnöksége: Sándor Krisztina elnök, Tarr Margit titkár, Bardócz Csaba alelnök, Hupka Félix alelnök.

  
  Kolozsvár, 2004. december 2.