Az Európai Parlament Panaszbizottsága
iktatta az MVSZ Benes dekrétumok ellenes beadványát

 

 
Patrubány Miklós levele George Papandreu görög külügyminiszterhez
Az Európai Parlament (EP) luxemburgi székhelyű Panaszbizottságának vezetője Helmut Betz levélben értesítette Patrubány Miklóst, hogy a bizottság 2003. január 27-én iktatta a Magyarok Világszövetségének (MVSZ) beadványát, amelyben a szövetség hivatalosan kérte: az Európai Unió intézményei vessék latba tekintélyüket annak érdekében, hogy Szlovákia haladéktalanul helyezze hatályon kívül a Benes dekrétumokat.
 
A Magyarok Világszövetsége az Európai Parlament elnökéhez Pat Cox-hoz három hónappal korábban, 2002. október 17-én juttatta el fent nevezett beadványát. Az EP elnöke ezt követően, 2002. november 7-én ismerte el először, hogy Szlovákia esetében is meg kellene vizsgáltatni a Benes dekrétumok továbbélését.
 
Az EP Panaszbizottsága értesítésének kézhez vétele után, Patrubány Miklós levélben fordult az Európai Unió soros elnökségét ellátó Görögország külügyminiszteréhez George Papandreu-hoz, és kérte a Benes dekrétumok hatályon kívül helyezését.
 
Az MVSZ elnöke mellékelte az MVSZ tavaly novemberben kiadott angol-francia-német-olasz nyelvű fehér könyvét, amelynek dokumentumai egyértelműen bizonyítják, hogy a Benes dekrétumok Szlovákiában nem a múlt, hanem a jelen részét képezik, és kifejezetten rontják a szlovákiai magyarok esélyegyenlőségét, az ország európai uniós csatlakozásának küszöbén.
 
 
Budapest, 2002. február 12.
MVSZ Sajtószolgálat