A Sándor "Papa" István-vallomás jegyző könyvének teljes szövege

Az Országgyulés - az olajügyek és a szervezett bunözés között az esetleges korrupciós ügyek feltárására létrehozott - vizsgálóbizottságának 2000. november 7-én, kedden, 9 órakor a Fovárosi Ügyészség Nyomozó Hivatalának, Budapest, Belgrád rakpart 5. számú épületében megtartott zárt ülésén felvett 54 oldalas jegyzokönyv teljes szövege. A jegyzokönyv helyenként pontatlanságokat tartalmaz (pl.: tulajdonló; helyesen strómanokon keresztül tulajdonló). Az elozetes letartóztatásban levo Sándor "Papa" István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója nem járult hozzá a jegyzokönyv nyilvánosságra hozatalához, az errol szóló döntést Pallag László, a bizottság elnöke hozta meg.

Zárt ülés!
OVB/4-23/2000.
OVB/4-23/1998-2000.

Kivonat

Jegyzokönyv
az Országgyulés
az olajügyek és a szervezett bunözés között
az esetleges korrupciós ügyek feltárására létrehozott vizsgálóbizottságának
2000. november 7-én, kedden 9 órakor
a Fovárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatalának,
Budapest, Belgrád rakpart 5. számú épületében megtartott
zárt ülésérol

Napirend:
1. Sándor István nyugalmazott rendor alezredesnek, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozójának meghallgatása.
2. Egyebek.

Elnök: Pallag László (FKGP), a bizottság elnöke

Pallag László (FKGP), a bizottság elnöke, a továbbiakban: Elnök: Tisztelt Bizottság! Szeretettel köszöntök mindenkit. A bizottság napirendje Sándor István nyugalmazott rendor alezredesnek, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozójának a meghallgatása. A tájékoztató elmondása után kérdéseket tesznek fel a képviselotársaim. A bizottság eredeti szándéka az volt, hogy a szervezett bunözésrol kérjen tájékoztatót, hogy milyen tapasztalatokat szerzett a korrupcióval, az olajügyekkel kapcsolatban és a bunözoi tevékenységrol, és milyen lépéseket tettek ennek felszámolása, megszüntetése érdekében. Ezek a kérdések hangzottak el a kollégáinak is, akik a bizottság ülésén megjelentek. Kérem, hogy amit ehhez képest el tud mondani, mondja el. Megadom a szót Sándor Istvánnak.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Kérem szépen, bizonyára tudják, hogy 1989-tol, vagyis 1990-tol, amikor a szervezett bunözés elleni szolgálat megalakul, alapítóként voltam jelen. A kezdeti idoszakban próbáltuk Budapest és az ország szervezett bunözését valamilyen rendszerbe foglalni, feltérképezni kisebb-nagyobb eredményekkel.
Idoközben az Országos Rendor-fokapitányság kábítószer-felderítési osztályára mint csoportvezeto kerültem, leginkább a nemzetközi felderítésekkel foglalkoztam.
1996 második felében - késo oszén -, amikor elkezdodtek az úgynevezett robbantásos és leszámolásos ügyek, a kábítószerosztályról átvezényeltek egy speciális csoportba, brigádb, a robbantásos ügyek felderítésének a területére.
Erre azért került sor, mert mint kábítószer-felderíto csoportvezeto, nagy létszámú informátori rendszerrel rendelkeztünk, tehát széles és sok irányú információ jutott birtokunkba. A felderítés kezdeti szakaszában arra a következtetéses megállapításra jutottunk, hogy az úgynevezett robbantásos és leszámolásos ügyek hátterében az olaj áll, mégpedig az az olaj, ami a kilencvenes évek elején, '92 körül az úgynevezett olajezredesek ügyével kezdodött. Tehát rivalizálódott az olajkereskedelem, a monopolhelyzetben levo Mollal szemben körülbelül még több ezer kis olajvállalkozó lett hirtelen az országban, akik az akkor hiányos törvényeket kihasználva különbözo olajcégeket hoztak létre.
'92-94 elején elkezdodött az olajszokítés, a vámhalasztott és az olajszokítés beindítása a HTO-olaj megjelenésével Magyarországon, ahol a gázolaj és a futoolaj között lényegi árkülönbség jelentkezett, szinte duplája volt a HTO-n nyert haszon a HTO árának. Ez nagyon sok embernek, foleg kisstílu bunözoknek adott olyan ötletet, hogy ok is elkezdenek olajjal foglalkozni, ami gyakorlatilag nagyon nagy hasznot hozott mindenkinek. Ezt mi sem támasztja alá jobban, hogy piti kis zsebtolvajok, autótolvajok és kisstílu bunözok bandákba verodtek, elso körben rátelepültek azokra a már muködo olajos személyekre, akiknek már tapasztalatuk volt rövid ido alatt is az olaj forgalmazásában és kereskedelemben, eloször terroriztálták, majd bevédték, végül elvették tolük az olajtelepeket és az olajbázisokat.
Itt nagyon jó példa Pest megyében a kiskorösi olajtelep, ami egy bizonyos személynek a birtokában volt. Kezdetben több irányból betámadták, megvédték, majd a végén a saját tulajdonából kirakva átvették a területet és önálló olajkereskedelembe fogtak.
Ebben az idoben mi nemigen folytunk bele ezekbe a történetekbe, de a munkánk során nem tudtuk elkerülni ezeket az információkat sem. Több jelzést adtunk a feletteseinknek, a rendorségnek és így tovább, hogy jó lenne valamit csinálni, mert egyre több újgazdag lesz az országban, foleg Budapest környékén, illetve Csongrád és Bács-Kiskun megyében, akik az olajból tetemes haszonra tesznek szert.
Abban az idoben többször jeleztük azt is, hogy az olajjal foglalkozó, foleg bunözokbol összeállt csoportok megkörnyékezték a vámorséget, ugyanis lényegi szempont, hogy rajtuk múlott ennek a területnek az ellenorzéses muködtetése, s valószínu volt, hogy a vámorség elnézo tevékenységével vagy elhallgatásával komolyabb dolgokra sor került, tehát az államot becsapva komoly tokére fognak szert tenni.
A vámhalasztottakat megszüntetikÉ Ja, még a vámhalasztottaknál azt szeretném elmondani, hogy ha a vámorség egy kicsit is odafigyelt volna arra, hogy azok a személyek, akik muködési vagy vállalkozási engedélyt váltanak ki a vámhalasztott és egyéb olajtevékenységek folytatására, ellenorizték volna a személyt fényképpel, a lefénymásolt, személyi igazolványban szereplo fényképet és adatot mondjuk egy nyilvántartón keresztül, ami semmibe nem tartott volna, akkor körülbelül egynegyedére csökkenhetett volna az így elkövetett olajjal kapcsolatos buncselekmények száma.
Mert mi történik? Az történt valójában, hogy csöveseket, útszéli embereket megvettek pár ezer forintért, akinek a személyi igazolványát elvették, személyi igazolványukban a fényképet kicserélték, majd azzal a személyi igazolvánnyal egy harmadik személy, aki szintén nem tudta, kié a személyi igazolvány, kiváltott egy muködési engedélyt - ez a kereskedelemre is jellemzo volt abban az idoben -, és máris olajforgalmazó és kereskedo volt. Azt tudni kell, hogy a vámhalasztott 15 és 30 napos határidovel nyilvánult meg. Gyakorlatilag a 15 vagy a 30 nap alatt Jugoszláviából és Szlovákiából, Oroszországból körülbelül 10-20 szerelvény olajat is be lehetett hozni úgy, hogy se adót, se vámot, se semmit nem kellett érte fizetni, mert mrie fizetni kellett volna, eltunt a fiktív személy, aki kiváltotta ezt a muködési engedélyt. Ez a személy ment egy másik személyi igazolvánnyal, újabb engedélyt csináltatott, lényegében ez így gyuruzött tovább. Ebbol horribilis pénzösszegek keletkeztek, volt olyan nap a szóbeszéd szerint, hogy 5-6 milliót kerestek per fo, tehát egy ember egy ilyen tízfos brigádban. De mondjuk ez nem ez a történet.
Tehát gyakorlatilag az állam mesterségesen gyártott vagy hagyta ezeket a kiskapukat, jogszabályokat és egyéb, jogi hátteret, és tapasztalatok hiányában véleményem sezrint. Jelezve volt, nem tettek ellene semmit. Majd kezdodött az úgynevezett festés, amibol automatikusan jött az olajszokítés. Itt megint a vámorség szerepét kellene felhozni, mert ne mondja azt senki, hogy annyi olajat, amennyit elloptak, úgynevezett szokített olajat vagy nem szokített olajat a vámorség valamilyen hallgatólagos beleegyezése nélkül meg lehetett csinálni. Mert a kezdeti idoszakban voltak olyan információink, hogy ezek az úgynevezett festékanyagok bele sem kerültek a tartályokba, a vagonokba, úgy lett leadva az üzemanyag-mennyiség, ugynais színre és minoségre a gázolaj és a HTO között semmi különbség nem volt.
Mikor mégis arra kötelezték a vámosokat, hogy bele kell ezeket a festékanyagokat rakni, akkor - kis országunkban naggyon sok okos ember van - a Veszprém megyei vegyének egyike feltalálta vagy kitalálta azt a vegyi anyagot, amivel tökéletesen semlegesíteni lehet a gázolajba tett színezoanyagot, sot, mi több, annak minoségét valamilyen szinten meg is javította, mert a kéntartalmat is csökkentette az olajban. Ebbol is hatalmas pénzbevételre került sor bizonyos alvilági körökön belül. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy az egész ország ezt csinálja, mert akik tokeileg megerosödnek, egyre inkább kiszorítják a kishalakat a körbol, és próbálják maguk alá gyurni a kis olajosokat, vagy teljesen megsemmisíteni.
Ekkor jutott nekünk az a feladat, hogy próbáljunk valamilyen információs rendszert átcsoportosítani az olajosokra, ugynais '96 végén eljön az az ido, amikor annyira beszukül az olajlehetoség a szokítés és egyéb problémák miatt, hogy bizonyos emberek kiesnek a körbol, és vannak, akik még többet akarnak. De viszont egyik oldalon fölhalmozódik egy akkora toke, amivel igaziból nem tud mit kezdeni, ezért az olajból szerzett pénzösszegeket megpróbálja átforgatni az úgynevezett budapesti éjszakában, a kereskedelemben, a vendéglátóiparban és egyéb legális termelohelyeken.
Elkezdodik '96 oszén az úgynevezett robbantásos történet, aminek a lényege nem az volt, hogy valakit is megöljenek valójában, hanem csak az erofitogtatás, és hogy próbálják felhívni a másik oldal figyelmét, hogy ki az erosebb.
A szomorú és sajnálatos eset akkor kezdodik el, amikor november 1-jén vagy 2-án Prisztás Józsefet agyonlövik Óbudán. Prisztásról tudni kell, hogy az olajos és egyéb alvilági körökben jócskán kivette a részét. Ugyanis o már korábban is egy pénzember volt, aki nagy pénzeket fektetett különbözo üzletekbe, de foleg az olajba. Prisztás eredeti történeténél nem szabad kifelejteni Lakatos András szerepét sem, akit mindenki úgy tart számon, hogy az alvilág bankára. O nem volt az alvilág bankára, hanem hasonlítani tudnám Nógrádi Zsolthoz, aki egy balek volt, akit eloretoltak - jó a megjelenése, jó a beszédkészsége -, és o játszotta el azt a szerepet, hogy o az alvilág pénztárnoka. Nyugdíjpénztár-alapításhoz - és hadd ne soroljam fel, mirol volt szó - különbözo emberektol különbözo és nagy pénzösszeget vett fel, hogy olajba forgassa, egyéb drágakövekbe és másba.
Majd eljött az az idoszak, amikor valamilyen formában a Kis Bandi által forgalmazott nagy pénzösszeg eltunt. Itt több variáció volt: Bandika vagy elvitte, vagy ez lehet itt, vagy az lehet itt. Nem vitte el Bandika. Bandika körülbelül 8-10 ezer márkával ment el az országból. Pontos információval rendelkeztünk Bandika környezetébol, mivel az egyik kulcsfontosságú emberével valmailyen szintu kapcsolatban álltunk. Azért kétséges Bandika eltunése, mert ez a mellette lévo ember próbált rendori kapcsolatokon keresztül egy olyan helyzetet teremteni, amely a külvilág felé úgy tunt nekünk, mintha Bandikát a rendorség keresné. Ezt a történetet nem tudták megvalósítani, mert nem találtak olyan rendori csoportot vagy járort, aki ezt grátiszul megtette volna Bandikának, vagy Bandika hozzátartozóinak, hogy megjelent az újpesti lakás körül, és ott ír egy pár kört, mintha Bandikának pucolni kellene, mert a rendorség keresi. Bandikát ebben az idoben a rendorség nem kereste, senki nem kereste. Egy a lényeg: Bandika ekkor az úgynevezett Conti-Caro-s csoport érdekeit képviselte, azokkal volt összegyógyulva, ott volt éjjel-nappal.
Amit nem tudtunk bebizonyítani - én sem, és más sem -, hogy ez a tömérdek pénz, több milliárd forint, mely a Conti-Carhoz befolyt, valójában hamis gyémántok miatt úszott el, vagy éppen az ot futtató csoport tette zsebre és forgatta a saját hasznaként. Ilyen irányú információkkal nem rendelkeztünk.
A robbantásos ügyek felderítésének megkezdésekor egyre inkább nyilvánvalóvá vált, hogy az úgynevezett olajkirályok állnak a robbantásos ügyek hátterében. Ezt azért merem így nyíltan elmondani, mert több olyan operációt hajtottunk végre személyesen az én irányításommal konkrétan '96-ban vagy '97-ben - nem tudom pontosan -, hogy november 6-án Kecskeméten sikerült beszerveznünk egy olyan személyt, aki az úgynevezett Conti Car-os csoport végrehajtó csapatához tartozott, vagy a Tanyi György csapatához tartozott. Az lett volna a feladatuk, hogy Kecskeméten egy kiskunfélegyházi vállalkozó gépkocsijára dobjanak egy kézigránátot - nem megölni akarták, hanem csak megfélemlíteni.
Ezzel a személlyel sikerült összejönnünk. Elmondta a részletes történetet, hogy Budapesten x napon kaptak két darab Kalasnyikov géppisztolyt, tele tárakkal és két darab magyar gyártmányú kézigránátot repeszburokkal. Az operáció során megmutatta nekünk egy éjszaka, hogy Kecskeméten hol van tárolva ez a két darab gránát és két darab géppisztoly, amit az operatív jogszabálynak megfeleloen operatívan feltérképeztünk, sot mi több, hatástalanítottuk a géppisztolyokat és a kézigránátokat. Majd a következo napra olyan helyzetet teremtettünk, hogy akik a géppisztollyal és a gránátokkal rendelkeznek, akiknek a munkát meg kellett volna csinálniuk, azok elmozdítsák a helyszínre ezt a gránátot és géppisztolyt. Ez meg is történt, és el is fogtuk oket következo éjszaka.
Ebben csak az az érdekes, hogy tart egy operatív akció, elfogjuk a tetteseket, akik tagadnak mindent, de az operáció elsof elében a beszervezett személy, aki tagja a csoportnak, elmondja, hogy mire lett volna ez a felszerelés, honnan származik, kitol származik, annak ellenére, hogy kaiket elfogunk, tagadnak mindent. De nem is ez a probléma. Éjjel felkerül Budapestre, másnap sajtótájékoztató volt ebben az operatív ügyben, aminek még tovább kellett volna gyuruznie, vagy amit még tovább kellett volna göngyölni, hogy jussunk már el valamilyen irányban. Nekem az volt az elméletem, hogy ne a hegytetot kezdjük el bontani, hanem a hegyet a lábánál bontsuk.
Erre egy kollégámmal ki is dolgoztam '97 tavaszán egy végrehajtási tervet, hogy én hogyan képzelem az ismeretek birtokában ennek az egész alvilági helyzetnek a megoldását. Nem fogadták el. Azzal az indokkal nem fogadták el, hogy akkor Budapestrol és a környezo megyékbol is össze kellene vonni a hasonló ügyeket, és ez akkora terhet jelentene, hogy lehet, hogy ebbe belebukunk, ésnem fog sikerülni. Tehát ez volt a vezetés hozzáállása. Nem az volt a vezetés hozzáállása, hogy meg kellene oldani ezt az ügyt, hanem hogy mi lesz akkor, ha valójában nem fog sikerülni az egész akció.
1997 márciusában felsobb utasításra úgy döntöttek, hogy létre kell hozni egy speciális csoportot, amely az lajügyek és az úgynevezett robbantásos ügyek felderítésével fog foglalkozni. Ez a speciális csoport valójában az ORFK, a KBI vizsgálati foosztály keretében mukdo, különleges ügyeket vizsgáló osztály vezetésével jött létre. Nekünk, felderítoknek ehhez az ügyhöz alárendelt szerep jutott, tehát semmi önálló tevékenységet nem tudtunk végezni. A vizsgálati osztály vezetoje, illetve a vizsgálati foosztályvezeto utasítása szerint kellett eljárni.
1997 áprilisában eljutottunk arra a pontra, hogy megindult az olajügyekben gyanúsított személyek elfogása. Soha nem felejtem el: Ignácz tábornok volt a bunügyi foigazgató, aki egy pénteki napon fél négykor toporog és kínlódik, hogy kedden miniszteri értekezlet lesz, és még senkit nem fogtunk meg az olajos ügykben. Mondtam neki, hogy ezen nem múlik, mert gyakorlatilag megvannak azok az emberek, akik nagy szerepet játszanak ezekben a történetekben és akik mozgatják ezt az egészet.
Még aznap délután elfogásra került egy személy, orizetbe lett véve, és ezt követoen hetenként, kéthetenként folyamatosan sorra el lettek fogva a személyek. Eddig ment is minden rendben szépen, csak valahol a vizsgálati osztály munkájával nemigen kerültünk szinkronba, vagy legalábbis nem értettem egyet, amiért késobb meg is kaptam a magamét folyamatában - a mai napig. Ugyanis azt láttam, hogy a vizsgálati osztály által felállított teória, illetve mérce nem azonos azzal, amiben a felderítést meghatározták és célul tuzték ki. Hiába hordott össze a felderítés tonnányi információt, anyagot, ha arra a világon senki nem volt kíváncsi - mert senki nem volt rá kíváncsi. A vizsgálat a saját elképzelése és nem tudom, milyen utasítások szerint végezte a tevékenységét, olyannyira, hogy idoközben én már jeleztem Tonhauser úrnak, hogy jó lenne, ha engem ebbol a csoportból felmentene, mert az én idegrendszerem nincs arra berendezkedve, hogy megyünk éjjel-nappal, és kidobott ido és pénz a mi munkánk, mert senkit nem érdekel az, hogy mit derítünk fel, vag ymit hozunk össze. Tehát a két szervezet között egy ilyen kibékíthetetlen ellenségeskedésre került sor.
1997 novembrében van egy értekezlet - amely minden héten volt -, és már sokadszorra a vizsgálati osztályvezeto úgy indít, hogy hogy nem lehet végrehajtani ezt a feladatot. Ebbol nekem már annyira elegem volt, hogy felálltam az értekezletrol, kivonultam: mondom, jó, akkor nincs értelme az egésznek, ha nem azon vagyunk, hogy legalább egyszer nem hallom azt, hogy hogyan kellene végrehajtani ezt a feladatot. Ettol a személyemmel szemben való ellenségeskedés még jobban megindult.
A lényeg az, hogy folytatjuk a tevékenységünket, akkor már kizárólag a vizsgálati osztály utasításának megfeleloen, de továbbra is azt tapasztaltuk, hogy semmi jelentosége nincs, mert gyultek a papírhalmazok, amelyekrol késobb beigazolódott, hog azok túlnyomó többsége igaz, de a vizsgálat ezt nem használta fel. Tehát a rendori vezetésen belül sem volt egy egységes akarat, hogy valójában mit kell csinálni, hogy kell csinálni, és elore kell vinni az ügyet.
Majd aztán közeledtünk a '98-s választásokhoz, amely nagyon rányomta a bélyegét a rendorség moráljára, mert akkor a döntésre jogosult vezetok már valahogy ráálltak, vagyis tompították az egész ügyet. Érezheto volt annak a hatása, hogy most jön a '98-as választás - ki nyer, ki nem nyer -, ebbol csak probléma lehet.
Inkább ha nem csinálunks emmit, abból nem lehet probléma. Ugyanis most jön az, hogy ezeknek a felderítéseknek a során egy csomó olajos mellett bizonyos politikai tényezok is felszínre kerültek. Nem lehet elhallgatni, akármennyire is fáj a kormánynak, kérem szépen, volt egy úgynevezett Monon Kft., amely nagyon nagy olajforgalmat, törvénytelen olajforgalmat bonyolított le, amelynek a tulajdonosa egy Tóth Béla nevezetu szemly volt, aki akkor is és jelenleg is a Fidesznek bizonyos fontos embereként jelenült meg. Ugyan ezt o maga sem titkolta, tehát többször megfenyegetett bennünket azzal, hogy ha a Fidesz gyoz, akkor el leszünk taposva. Megtörtént. Tehát nem tévedett az illeto.
Ez a cég volt, a Monon, amely aztán osztódott tovább, de mindig o volt az isten, a Tóth. Gyakorlatilag a Monon volt az, amely - ez jegyzokönyvekbol is kiderül - gyakorlatilag gyártotta a fiktív számlákat, olajat valójában nem is igen forgalmazott; olajos szakzsargonnal ok kabátolták az ügyeket, tehát ok gyártották a nemlétezo mozgó olajra a papírokat. Ebbol kisebb-nagyobb cégek alakultak, hozzácsapódtak, hamisítottak, satöbbi. A lényeg az, hogy a Monom mellé egy meglevo cégnek a meghamisításával egy hamis céget hoztak létre Fortus Kft. néven, aminek Zsiga Zsolt nevu keszthelyi fideszes, az ottani OTP vagy Takarékszövetkezeten keresztül egy számlát nyitott. Ennek lényege az volt, hogy ez a számla egy mosoda volt. Azon a számlán soha nem pörgött valójában pénz, soha nem volt rajta pénz, ezt aktaszeruen meg lehet találni az ügyekben, ami az ORFK-vizsgálaton van. Ezen a fortusos számlán a különbözo vakvágányon beérkezett pénzeket átfuttatták és legalizálták.
A vizsgálatok során több mononos és egyéb cégszemély került a látókörünkbe, akik közül voltak, akik mint elkövetok a rendorséggel is együttmuködtek. Mi történt ezekkel az emberekkel? Akik elismerték a bunösségüket, de a rendorséggel együttmuködtek, rövid idon belül mindenkit letartóztat a vizsgálati osztály. Olyan embereket viszont nem tartóztatott le a vizsgálati osztály, mint Tóth Béla, akire Kiss Erno dandártábornok háromszora dott utasítást a vizsgálati osztály vezetojének, hogy ezt az embert igenis le kell tartóztatni. Tehát aki a rendorökkel a felderítésben együttmuködött, az pik-pakra egy-két hónapon belül le lett darálva, majd utólag kiengedték. Ezzel én azt értelmeztem, hogy az az ember, aki ugyan elkövette azt az olajos történetet, vagy a visszaélést, de úgy gondolja, hogy hibázott és megpróbálja föltárni a dolgokat valamilyen formában és együttmuködik a rendorséggel a továbbiak felderítésében, gyakorlatilag azokat a rendorség, bizonyos körben a vizsgálat elteszi a süllyesztobe, hogy nehogy tovább tudjon beszélni, vagy éppen miért beszél, ha nem fontos.
A Mononra visszatérve. Az én emlékezetem szerint a felderítés és a nyomozás során úgy tudom, két volt ügyvezeto igazgató, akik egzisztenciálisan és anyagilag eléggé lecsúszott emberek, idoközben meghalnak, baleset kövekteztében, ugye, ugyanis államigazgatási eljárás keretében le lettek rendezve ezek az ügyek. De hogy most valóban baleset történt vagy valóban agyonütötték vagy mi történt ezekkel az emberekkel, senki nem firtatta, senki nem ment utána, mert már véleményem szerint mindenkinek tilos volt akkor '98-banÉ Tehát igaziból eljött az a mérlegállás, hogy ideálljak, odaálljak, nem tudták a vezetok hogy hová, inkább nem álltak sehová; államigazgatás, kész, egy emberrel vagy két emberrel kevesebb.
Sajnos én továbbra sem hagytam az igazamat vagy az igazunkat, a felderítés folyamán Tonhauser Lászlóval együtt próbáltuk a magunk igazát keresni, fölöslegesen. Még azt is el kell mondanom, hogy a munkánkat rengetegen elárulták a rendorségen belül, tehát a felderítési munkát. Ezt kisebb-nagyobb eredménnyel sikerült is kiszurni: egy bizonyos fohadnagy, akit megfogott a BRFK-n az RSZVSZ, majd egy ORFK-s alezredes, akit mi buktattunk meg, valamint egy cég technikai ellenorzése, lehallgatása során kiderült az, hogy a Pest Megyei Rendor-fokapitányság bunügyi helyettese, illetve a szervezett bunözés elleni osztály vezetoje, akik be vannak avatva az olajügyek felderítésébe, tételesen minden információt kiadnak az úgynevezett Conti CarÉ

 

Elnök: Elnézést kérek, van egy javaslatom. Vagy minden esetben neveket hallunk...

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Jó, akkor mondom.

Elnök: Mert itt egy esetben hangzott el név, amikor a Fidesz...

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Jó, kérem szépen, mondom, a Pest Megyei Rendor-fokapitányság... (Dr. Fazekas Sándor: Ezen semmi csodálkoznivaló nincs, nyilván az egyetlen olajos cég volt.)

Elnök: Hadd fejezzem be, mert sorra jegyeztem fel azokat a mondatokat, amelyek mögött nevek nem hangzottak el.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Például?

Elnök: Majd rá fogok kérdezni.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Ahol neveket nem mondtam el, például hogy meghaltak, nem tudom a nevüket, de ki lehet keresni, hogy kik voltak azok. Gúnyneveket tudok.

Enök: A gúnynév is név, mert a mögött is megvan a személy. Nem csak az elhunytak nevérol van szó, hanem itt hangzottak el rendorök, vezetok, egyebek, utasítást kiadók. Az elobb is elhangzott, hogy kik is voltak azok a rendorök, akik kijátszották itt az információkat. Kérjük a neveket is elmondani.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Jó. Kérem szépen. Utasítást adó rendorök: Gyolnai László rendor alezredes, az ORFK vizsgálati osztály különleges ügyek vizsgálati osztályának a vezetoje volt akkor. Mikó István rendor ezredes, akkor az ORFK vizsgálati foosztályvezetoje volt. (Balogh László: És ok mit csináltak?) Ok irányították gyakorlatilag az egész nyomozást, ok voltak a nyomozás irányítói. Többek között Tonhauser ezredes volt, aki a felderítés legfobb irányítója volt, neki voltunk beosztottjai.

Elnök: Itt az elobb az hangzott el, elnézést kérek, hogy félbeszakítom, hogy voltak rendorök, akik kijátszották az információt a felderítok vonatkozásában. (Sándor István: úgy van. - Balogh László: Ok voltak azok, akiket nevesített?)

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Nem, nem. Nem ok voltak. Balogh László. Azért mondom, hogy tisztázzuk.) Akik kijátszották; nem jut eszembe a neve a BRFK-s fohadnagynak, nem tudom mi volt a neve a fohadnagynak, aki a számítógépes rendszerrol rendszergazdaként kivitte a titkos anyagokat.

Elnök: Ez olyan lényeges információ?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Valamilyen Antalnak hívták. (Dr. Kóródi Mária: El vannak ítélve, ezzel most nem érdemesÉ - Balogh László: Bocsánat, annak van jelentosége, hogy az a két rendori vezeto, akikrol most beszélt Sándor úr, akkor azok az én olvasatomban nem negatív szerepet vittek.) Nem.

Balogh László (MDF): Tehát az a két személy, akit most utólag említett...

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Ok a nyomozás irányítói voltak.

Balogh László (MDF): Tehát ok nem árulók voltak, tehát pozitív szerepet játszottak.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Úgy van, igen.
Balogh László (MDF): Ezt kellett tisztázni, mert ez volt félreértheto.
Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Aztán volt a BRFK életvédelemrol Kátai Elek alezredes, aki pont annál az ominózus kecskeméti elfogásnál, amikor megfogtuk a géppisztolyokat és a kézigránátokat, o volt az, aki ezt az ügyet lebonyolította, tehát leinformálta errol az ügyrol a Conti Car-csoportot, ami késobb az RSZVSZ által be is lett bizonyítva, hogy tényleg elárulta ezt az akciót és más akciókat is, tehát a Conti Carnak dolgozott. De ekkor már nem BRFK-s, hanem ORFK-s volt az illeto, amikor ezt az árulást elkövette.
Visszatérve a másik két dologra, a Pest megyei fokapitány bunügyi helyettese Horváth András ezredes volt, és a korábbi szervezett bunözés elleni osztályv ezetoje Tóth Erno alezredes volt, akikkel kapcsolatosan a technikai ellenorzés soránÉ Ugyanis a margitszigeti Thermál Szállóban volt a Conti Car-csoportnak az irodája, ami le lett technikázva információszerzés céljából. Az ott szerzett információk alapján egyértelmuvé vált, hogy HOrváth András és Tóth Erno a Conti Car-os csoporthoz kapcsolódik, ugyanis Radnai László, a Coni Car-csoport vezetoje hivatalos kapcsolatban volt a Pest Megyei Rendor-fokapitánysággal, magyarul tégla volt. Ennek keretében, tehát a róluk vagy a velük kapcsolatosan keletkezett információk visszamentek hozzájuk, amit a technikai ellenorzés kihozott, ezért Mikó istván ezredes és Tonhauser Lászó ezredes úr készített egy rendori jelentést, amit átadott Ignácz István tábornoknak, aki a bunügyi foigazgató volt, aki úgy döntött, hogy ezt a két embert, tehát Horváth Andrást és Tóth Ernot kitiltja a bunügyi foigazgatóságról, az értekezletekrol. Ez a két ember rövid idon belül le is szerelt a testüelttol, ugyan semmi nem történt velük. Nem történt velük semmi.
Visszaugranék most egy kicsit idoben, tehát ez ido alatt a felderítés és a vizsgálat között kialakult ellentétes helyzetbol még mindig negatív megvilágításba kerültünk.
Közben volt egy Boros-történet is, amikor Boros Tamás József a rendorséghez fordul, eloször Pest megyéhez, hogy rálonek a lakására, meg akarják ölni, majd a Pest megyeitol átveszi az ügyet az ORFK, és szerencsétlenségemre az ORFK szervezett bunözés elleni osztályán én kaptam azt a feladatot, hogy Borossal tartsam a kapcsolatot, és bármilyen információ van, azt továbbítsam Tonhauser ezredesnek. Szerintem ez lett a szakmám vagy a karrierem vége, mert ido elott mentem nyugdíjba.
Boros nyilvánosan és nem nyilvánosan is több olyan vallomsát tett, ahol terhelt politikusokat, rendori vezetoket és egyebeket. Hogy ennek mennyi valóságalapja volt, mennyi nem, én akkor is azt mondtam, és most is azt nomdom, hogy a Boros által elmondott tényeknek nagyon sok valóságalapja volt. Azért merem mondani, hogy o maga is bunözo volt valamilyen szinten, ugyanis a vagyonát a bunözésbol hozta össze. A rendszerváltozást követoen tért haza Németországból, mert elozoleg köztörvényes buncselekmény miatt elhagyta az országot.
A Borossal való kapcsolatban - amit az én számlámra ír mindenki, nem tudom, miért - az én szerepem nem volt olyan mérvu, mint ahogy azt sokan beállítják, mert valójában nekem Boros és az o személye egy szükséges rossz volt, napi munkát jelentett. Boros nagyon nagy és nagyon sok rendori kapcsolattal rendelkezett. Nem olyan kapcsolatban volt velük, mint én, tehát nem hivatalos kapcsolatban, mert nekem egy kényszerhelyzet volt az o személye, hanem baráti és közeli vacsorakapcsolatai voltak azokkal, akik gyakorlatilag a hatalom közelében voltak. Ezeket név szerint nem tudom megnevezni mindet, de azért látni kellett azt, hogy bármerre mozgott boros, minden rendorségre bejárata volt, mindenhol fogadták, a végén már mindenki mondta, hogy a Boros tégla. Nem téglának nevezném ot, hanem az o helyzetében beállt változások következtében nem tudott mit tenni, azt a lehetoséget választotta, hogy a rendorségnek ad információt cserébe azért, hogy az o személyét megvédjék.
Téves az a felfogás, hogy Borost a rendorség kimosta és megmentette, mert Borossal párhuzamosan ugynaúgy dolgoztunk a felderítés során, mint bárki mással, mert tudtuk azt, hogy a millióit, a százezreit o sem tisztességes úton szerzi. Hogy Borost a rendorség a tenyerén hordta - nem így volt, kérem szépen. Boros elottünk ugyanolyan bunözo volt, mint a többi. Csak a Boros nagyon jól tudta, hogy meddig tud elmenni, meddig mehetett el. Tehát amikor velünk kapcsolatba került, nem úgy követte el a buncselekményt, hogy azt feltárhassuk vagy felfedhessük.
A másik: Boros környezete eléggé meg volt tuzdelve mindenféle emberekkel, tehát sokszor jobban volt informálva, mint mi, mert olyan információkat mondott el egy-egy beszélgetés során, hogy én magam is csodálkoztam, akinek tudnom kellett volna errol az információról. Hogy Boros testort kapott a rendorségtol - az sem az én ötletem volt, hogy szerepem volt. De azt hangsúlyozom: tudni kell, hogy nekem ezen a testületen bleül a szerepem minimális volt, mert semmilyen hatáskörrel nem rendelkeztem. Az volt a feladatom, hogy mondták, hogy Pista Jóskát meg kell állapítani, fel kell deríteni, vagy információt kell róla gyujteni, és én ezt az embereimmel elvégeztem, vagy én magam. Lehet az újságban is olvasni, hogy mekkora hatalmam volt, hogy ezt és azt tettem, vagy nem tettem. Nem volt semmilyen hatalmam, kérem szépen. Én egy végrehajtó katona voltam annak ellenére, hogy csoportvezetoi beosztásom volt.
A Borossal kapcsolatos dolgokat sokan meglovagolták, sokan felfújták, és az egész úgynevezett alvilági történet, amely elindult kvázi Tonhauser ellen és ellenem is és még egy-két személy ellen, pont a Boros által eloadott történetekbol adódik. Maga Pintér Sándor belügyminiszter is azt mondta Kiss Erno tábornoknak, hogy o vajában azért neheztel rám, mert Tonhauser ezt az egész Boros-történetet vagy olajos ügyet egyedül nem tudta volna megoldani. Könyörgöm! Hogy én Tonhauser beosztottja vagyok, és Borossal nekem kell tartani a kapcsolatot, miért gondolja Pintér vagy bárki azt, hogy Tonhauser képtelen lett volna agyilag vagy szakmailag arra, hogy bizonyos dolgokat egyedül megoldjon?
Kérem szépen, a dolgok mélyérol kikerült egy olyan felállás, élvonal, vagy nem is tudom, hogyan nevezzem, ahol páéran ki lettünk kiáltva az olajmaffia vezetoinek, keresztapáinak. Ehhez részben az úgynevezett RSZVSZ, amely a felderítést és a védelmi szolgálatot végezte velünk szemben, vagy a mi biztonságunk érdekében, ahogy ok nevezték, azt látta, hogy mi páran sorozatosan különbözo alvilági figurák között jelenünk meg, tehát ezekkel vagyun együtt. Nekünk az volt a feladatunk, hogy ezekkel a körökkel nem barátságot, de kapcsolatot teremtsünk, és minél több, minél mélyrehatóbb információt szerezzünk meg az olaj- és más buncselekményekkel kapcsolatban.
A dolgok lényege, hogy ezeket a kapcsolatrendszereket mi nem köthettük sem az RSZVSZ, sem más orrára, hogy ezek milyen jellegu kapcsolatok. Nagyon sokan azt sem tudták rólunk, hogy rendorök vagyunk. Foleg nem Budapesten, hanem az ország különbözo megyéiben, nagyvárosaiban dolgoztunk. Ebbol kialakult az, hogy bunözonek kezdtek minket titulálni annak ellenére, hogy 1980 januárjában vagy februárjában a "C" típusú ellenorzés tlejesen tisztán, nullásan zajlott le velem szemben. Soha nem voltunk bunözok, sem én, sem a kollegám, mindig a törvényeket és az utasításokat betartva dolgoztunk. A robbantásos ügyek során egy alkalommal az egyik ismerosöm, Pálocska János arra kért, hogy ha lenne egy pár percem, egyik este találkozzunk már valahol, mert van egy vagy német, vagy osztrák származású ismerose, akit Kai Ralph Wolfnak hívnak. A bunözoi körökhöz kapcsolódva van egy személy, akit dr. Bódis Józsefnek hívnak, aki állítólagosan üzlettársa, és ezt a személyt fizikálisan sé szellemileg is zsarolja és terrorizálja. Elmentem erre a bizonyos találkozóra, ugyanis tudtam Bódis Józsefrol, hogy kicsoda. Bódis József korábban rendor volt különbözo beosztásokban, majd leszerelt, és civil pályára került. Azt is tudtam Bódis Józsefrol, hogy az ORFK szervezett bunözés elleni szolgálatánál tégla. Ismertem a kapcsolattartóját, ugyanis havonta egyszer vagy kétszer belibegett az ORFK épületébe látványosan, hogy lássák, hogy ott van, eltöltött egy-másfél órát, aztán elment. (Balogh László: Ez melyik évben volt?) Ez '96-97-ben volt. Bódis szerintem '94-tol tégla volt.
Folytatom: amit Kai Ralph Wolf nekem elmondott, azért tunt hihetonek, mert Bódis úr tényleg azokra az emberekre hivatkozott, akiket én is ismerek és láttam a társaságával. Bódis többek között rendszeresen arra hivatkozott, hogy van neki a Tonhauser László ezredes nevu barátja, akivel elintézteti azt, hogy ha nem így, vagy nem úgy lesz, akkor kihajtják az országból, meg büntetoeljárás stb.
Én közöltem akkor ezzel a Ralph-val, hogy ha ez így van, akkor menjen el az ügyvédjével együtt a rendorségre, és tegye meg a feljelentését Bódis úr ellen, mert itt egy emberrablásról van szó, többrendbeli zsarolásról és még ki tudja, mirol. Elmondja nekem akkor ez a Ralph, hogy valójában az ügyvédje, aki akkor volt, nem szívesen foglalkozik Bódissal, mert ot is megfenyegette. Mondtam nekik: uraim, tolem tanácsot kértek, én elmondtam a tanácsot, kész, a történetemet befejeztem.
Ezzel le is zárulna a dolog, csak miután nyomozunk az olajos és robbantásos ügyekben, azt látom, hogy Bódis úr nem bunözo, hanem az Ügyészségi Nyomozó Hivatal egyik nyomozója lett. De hogyan ilyen hipp-hoppra? Mikor tudja, én is tudtam, más is tudta, hogy az olajos és egyéb alvilági körök mecénása, tehát abban a körben forog. Ha megnézik a dossziéját, akkor valószínuleg még az információk is azokból a körökbol származnak. Ami szöget ütött a fejembe, hogy az ember hogy lehet egyszerre csak így ügyész, ügyészségi nyomozó olyan formában, hogy éppenséggel ahhoz a csoporthoz vagy részleghez kerül az ügyészségen, amely az olajos és a robbantásos ügyben feljelentett rendorök ellen nyomoz.
Tetszik érteni az összefüggést? (Dr. Fazekas Sándor: Mikor lett az ügyészségi nyomozó hivatal nyomozója?) Nem tudnám megmondani, '96-ban vagy '97-ben, ezt önöknek könnyebb lesz kideríteni. Lényeg az, hogy már folytak a történetek, amikor o a nyomozó hivatal nyomozója lett. Én akkor meg is jegyeztem Tonhauser úrnak, hogy Bódis ügyészségi nyomozó, a nyomozó hivatal ü gyésze lett? Hát, azt mondja, igen. Nem az lepett meg, hogy az lett, hogy olyan körülmények között, amiben o volt, hogy egyik percrol a másikra átváltott ügyészségi nyomozónak. Én megkérdeztem, hogy most küldték vagy menekült a múltja elol. Küldték vagy menekült a múltja elol? Ugyanis több dolog alátámasztja azt, hogy valójában az o megjelenése nem a becsület vagy az igazság oldalát szolgálta, hanem inkább az alvilág érdekeit.
Ezt azért merem mondani, mert '97-ben le van tartóztatva egy ember - vagy '98-ban, már nem tudom -, Nárai József László, más ügyben, akit Bódis úr arra próbál rávenni vádalkuval, hogy teljesen mindegy mit, csak mondjon valami terhelo vallomást ellenem, és akkor el fogják engedni abból az ügybol, amiben van. És mondja Nárai - ezt egy közvetíton keresztül tudom -, hogy nem tud semmit mondani akkor sem, ha bármit ajánl neki. A beszélgetés befejeztével Bódis úr közli Náraival, hogy Radnai László szeretne vele beszélni és üdvözli. Az a Radnai László, aki a Conti Car-csoportnak a vezetoje, és amely Radnai Lászlóra ez a Nárai József korábban terhelo vallomást tesz az ORFK-n, hogy Radnai megbízásából Szlovákiában járt, olajat rendel a Conti Car cégnek.
Itt még mindig nincs vége a történetnek. Ez év januárjától folyamatosan jönnek hozzánk küldöncök vagy futárok - nevezzük, aminek akarjuk - Radnai Lászlótól, hogy szeretnének velem leülni tárgyalni. Én visszaüzentem, hogy nincs mirol tárgyalnunk, mert tényleg úgy gondoltam, hogy nincs mirol. Hibáztam. Majd ez év augusztusában lent vagyok a családommal a Balatonon egy hét végén, ahol nem tudok elkerülni egy találkozót Ferencsik Attilával, aki az Energol Rt. egyik igazgatója, az úgynevezett nagy olajtársaságok egyik vezetoje. A találkozót Ferencsik kezdeményezte, Pálocska János nyaralójában került rá sor, ahol éppen a hétvégémet töltöttem és foztem. Ferencsik vagy augusztus 12-én vagy 13-án - nem tudom, vagy szombat vagy vasárnap volt, nem emlékszem az idore - megjelenik, és körülbelül háromórás tárgyalást folytattunk, ahol jelen volt Pálocska, jelen voltam én, valamint a család többi tagja, akik ott mozogtak körülöttem.
A találkozó lényege, szó szerint mondom, ezt mondja nekem Ferencsik: Fater, örülök, hogy fogadtál, és hogy le tudunk ülni. Te ebben az egész történetben egy áldozat vagy, ezt nálunk is mindenki tudja. Nem akarjuk tovább fokozni a helyzetet, nem akarunk neked rosszat. Üljünk le, kössünk kompromisszumot. Mondom: mirol beszélsz, Laci, milyen kompromisszumot kellene nekünk kötni? Azt mondja, ok úgy tartják, tartották és most is úgy tartják, hogy az olajügyek elindítója Tonhauser és én voltam. Valójában Tonhausert célozták meg a pályán, hogy ot meg kell semmisíteni, merthogy o tette oket tönkre, de mivel hozzá nem tudnak hozzáférni, ezért én mint az elso számú embere, célpont lehetek, és elkezdtek engem a sajtóban, az ügyészségen, jobbra-balra torpedózni, feljelenteni. De azt is elmondja, hogy az eddigi akciójuk nem járt eredménnyel, mert nem érték el azt az eredményt, amire vártak, ezért jobb lenne a béke, én ne sajtózzak, ne tépjem a sebeket a Conti Carral, Energollal szemben, ok meg elintézik azt, hogy ami mocskot eddig összehordtak ellenem a nyomozó hivatalnál vagy bárhol, azt egy tollvonással lerendezik. De ezt nemcsak o mondja, hanem Radnai minden egyes alkalommal kitételnek teszi, üljünk le tárgyalni, és egy tollvonással mindenféle eljárást megszüntetnek ellenem. Mondom neki, Attila, ez nem így muködik, ártatlanul nem lehet embereket bíróság elé állítani, becsukni. Most már látom, hogy igen. Mire elmondja Attila, hogy kérem szépen, a nyomozó hivatal ügyésze, az a kis vörös szemüveges - nem tudta mondani a nevét, én mondom, a Túri - maga mondta, hogy nem számít, hogy hány hamis tanút hozunk, sok lúd disznót gyoz alapon úgysem tudok ellenük semmit lépni, és ebben az országban az utolsó tíz évben még nem vontak felelosségre hamis tanúzásért senkit. Ezt mondja az Attila, akit majd az eljárás során fogok is kérni meghallgatni.
Kérem szépen. A lényege, hogy azt is elmondta ez az Attila: a nyomozó hivatal Radnai László kezében, illetve zsebében van. Egy percig sem kétlem azok után, ami velem történik most. Mert kérem szépen, én soha nem követtem el semmilyen buncselekményt, én olyan ártatlanul ülök börtönben most, mint önök közül bárki ülhetne ilyen feltételek mellett, mert fognak 3-4 embert, aki vallomást tesz, nem baj, ha nem igaz, de vallomást tesz és lecsavarnak, lecsuknak 28 év rendori szolgálat után. Mi ez kérem szépen, ha nem a maffia teljes beépülése az igazságszolgáltatásba? Már nem sértegetik, kóstolgatják; irányítják az ügyészséget, meg hadd ne soroljam még kiket.
Sorolnám tovább. A Bódis úrnak Pálocska úrral is vitája van, tehát egymás között egy harag és cirkusz alakul ki, mert védelmére kelt Kai Ralph Wolfnak.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Ezért vagyok lecsukva ártatlanul, mert le van titkosítva az ügyem. Mitol titkos az ügyem? A nyomozás, ami ellenem folyik, titkos. Titkos, csak nem tudom, miért. Kérem, én egy koholt vádak alapján összehozott koncepciós per áldozata vagyok, és ezáltal lehet bebizonyítani legjobban azt, hogy az államigazgatás, az ügyészség és az alvilág egy tányérból eszik, és nem az ügyészség irányít, hanem az alvilág prominens személyei, amit alátámaszt Ferencsik Attila, és hadd ne soroljam még továbbÉ Akkor nincs mirol beszélni

Elnök: Zárt ülésrol van szó, kérem, folytassa.

Sándor István nyuglamazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: A jelen példa az én esetem, kérem, én olyan ártatlanul ülök, mint bármelyikük ott ülhetne, ahol én vagyok, mert semmit nem követtem el. Semit a világon! Semmit!
Kérem szépen. Bódis úrral megvan Pálocskának a cirkusza, majd Pálocskát a rendvédelmi szervek védelmi szolgálatától Nagy Géza rendor ornagy és Adorján György rendor alezredes nyílt rendori intézkedés alá vonja, olyan intézkedések alá, hogy utcán szétszedik az autóját, kikapják, megfektetik, munkáját akadályozzák, vámorség, különbözo APEH-ellenorök, mindenféle, amivel tudják molesztálni vagy zaklatni. De ez annyira nyilvános, hogy az embert lehetetlenné teszik. Majd úgy tunt fel Pálocska, hogy feljelenti Adorján Györgyöt és Nagy Géza rendor ornagyokat hivatali visszaélésért, több fórumnál följelentette, végül a nyomozó hivatalhoz kerül az ügy, a feljelentés, ahol nem más, mint dr. Bódis József vizsgálja ezt az ügyet információim szerint, akinek haragos viszonya van Kai Ralph Wolf miatt Pálocskával. Tehát egyértelmu, hogy mi az ügy kimenetele egy ilyen esetben. Ez a Pálocska az, aki az alvilág vezérének, vagy a szervezett bunözoi körök egyik fovezérének van kikiáltva a nyomozó hivatal által, az az ember, aki egy jelentéktelen figura, mert sem fizikailag, kiállásilag és körülményeinek megfeleloen sem lehet egy alvilági egyéniség, mert nem az, hanem két olyan hatalommal felruházott embernek az ellensége, aki belole alvilági vezért gyártott. Alvilági vezért gyártott.
Továbbmennék még itt az olajügyeken, mert van egy robbantásos ügy is, vagyis bombagyáros ügy is, ami szintén gondolom, hogy érdekli a bizottságot. A bombagyáros ügy, az úgynevezett Dietmar Clodo ügy felderítése is sajnos nálam indult el, inkább ne kezdtem volna el. A kezdeti szakaszt követoen átvette egy másik szolgálati ág, tehát annak felderítését valójában nem én végeztme. Nem is ez a lényeg. Abban az idoben megy a parlament nemzetbiztonsági bizottságának a vizsgálata, ahol a Pintér úr és Clodo úr viszonyát próbálja kideríteni a bizottság, hogy mi is volt ott kettojük között.
Kérem, ezután megy Leonid Kolcsinszki - Clodo buntársa - kihallgatása az ORFk vizsgálati osztályán, amikor is jelen van Bánáti ügyvéd úr, a tolmács, Szalai Tihamér és még egy-két nyomozó. Megy a kihallgatás. Egy alkalommal Kolcsinszki azt mondja, hogy ezt a részt nem szeretném jegyzokönyvbe mondani, de közben megya video, merthogy kamerával veszik az egész kihallgatást. Közli ez a Kolcsinszki úr, hogy kérem szépen, én Pintér tábornoknak több megbízást hajtottam végre. Megfagy a levego, de már azt nem fejti ki, hogty milyen megbízást. Megáll a kihallgatás, Bánáti ügyvéd úr lemond.
Ez a kihallgatási anyag, a videoanyag tudomásom szerint elkerül Túri András - akkor még - csoportvezeto ügyészhez is, elkerül a rendvédelmi szervekhez is, és amikor eljön a bizottsági ülés, errol a kazettáról, ami dönto jellegu lett volna a bizottság munkájában, a bizottsági személyek tisztázásában, hallgat az ügyész úr, hallgat a rendvédelem, hallgat mindenki. Mi ez, ha nem egy bunpártolás, vagy hivatali visszaélés? Ezt én nem tettem szóvá abban az idoben, hogy uraim, álljon már meg a fáklyás menet. Sok mindent szóvá tettem, és azért van az, hogy most itt vagyok letartóztatva.
Ezenkívül a rendvédelmi szervekrol: '97-ben a titkos felderítés során eljutunk egy Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyei olajos társaság egyik emberéhez, akivel sikerül megállapodnunk abban - ez az ember Góman György -, hogy titkos kihallgatás keretében videofelvétel készítésével együtt elmondja nekünk a Bánfi Ignác hódmezovásárhelyi lakos és társai által elkövetett olaj- és más buncselekényekkel kapcsolatos történeteket. Elozetes vizsgálat laapján és más vezetoi hozzájárulással leugrunk Siófokra, meghallgatjuk Gyurit, jelen van a vizsgálat részérol Szalai Tihamér, a gazdaságvédelmi osztály részérol Kerekes Péter alezredes, valamint jómagam, egy kollegám, Balogh Tibor és a siófoki kirendeltségvezeto, Nagy László ornagy. Körülbelül 10-15 oldalas jegyzokönyv keletkezik, ezzel párhuzamosan megy a videofelvétel.
Ez az ember elmondja a kihallgatása során, hogy kérem szépen - most nem a bunözoket védem, de hozzátartozik a dologhoz - amiért Ferencsik és Drobilics és társai le vannak csukva fegyveres rablásért, azt ok nem követték el, mert amivel Drobilicsék védekeznek, azt valójában ok követték el, tehát hogy ellopták a cég jövedéki engedélyét, azt meghamisították, és az LLO Rt. nevében jártak el. Ezenkívül még elmondja azt is, hogy a Bánfi és társai Békésben, Csongrádban, Bács-Kiskunban és az ország különbözo helyein hogyan húzták le az olajosokat, hogyan lopták el az olajokat és hogyan csaptak be embereket olajjal. Ezzel egyidoben a titkos kihallgatás során átad bélyegzoket, számlatömböket és egyéb hivatalos papírokat, amelyekkel alátámasztja azt, hogy amit o elmond, az igaz. (Vígh Ilona távozik a bizottsági ülésrol. - Balogh László: Helyettesítem Vígh Ilonát.)
Visszaérkezünk Siófokról a kész anyagokkal együtt, másnap beszámolok a vizsgálatik vezetonek, Gyollai úrnak. Azt mondja, hogy kevés az anyag, menjünk le még egyszer. Egy héten belül újra megismétlodik a kihallgatás, kiegészítettük azzal, amit még kért. A lényege az, hogy a video és a titkosan keletkezett jegyzokönyvek - rengeteg buncselekményrol van szó. Kértem, hogy vagy vádalkuval, vagy más módon ezeket a buncselekményeket hozzuk felszínre, mert itt utalás van a Fortusra, a Mononra és még sok más kft-re, az Energolra, amelyekkel a számlázások történnek, ugyanis ezeknél sem volt olaj, csak a papíruk azok.
Kérem szépen, azt mondták, hogy ezt az ügyet azért lehet élové tenni, mert akkor a rendorség presztizse tönkremenne, ugyanis az abban szereplo vallomás, amely azt támasztja alá, hogy Drobilics és Ferencsik és még nem tudom, kik voltak a társai, nem rablást követnek el, amikor elrabolják az érintettet, az ellenfelet, hanem egy önbíráskodást, mert valójában az o papírukkal visszaélve követi el a buncselekményt másik cég, akiket késobb elrabolnak. Ezt nem lehetett nyilvánosságra hozni, hanem inkább engedték - jó, bunözo, nem bunözo, de a bunözoknek is van joguk - azt, hogy kérem szépen, Drobilicsék ellen rablás elkövetése miatt kerüljön vádemelési javaslatra az ügy a Pécsi Városi Bíróságra. Így is folyt le az eljárás, majd menetközben a bíróság kiderítette, hogy tényleg önbíráskodás volt és nem rablás.
Na de kérem szépen, ha egy rendori vezetés így áll hozzá egy ügyhöz, hogy ártatlan embereket küld - nem ártatlan, de nem azért a buncselekményért küldi - a bíróság elé, hogy rábizonyítsa az emberekre, amit elkövettek, hanem ami a rendorség presztizsét éppen növeli, vagy nem növeli, akkor mit várunk az igazságszolgáltatástól?
A másik az, hogy miért ellensúlyoz a rendorség, hogy a Góman György által tett vallomásban, a jegyzokönyvben és egyéb dolgokban nem foglal állást, és nem indít eljárást a bunözok ellen, hanem inkább beteszi az asztalfiókba, nehogy sérüljön a rendorség tekintélye egy ilyen történeten keresztül. Kérdem: miért?
Természetesen ettol kezdve megint mi lettünk a rossz emberek, mi jelentjük fel a vizsgálatot a tábornoknál, mi jelentjük fel itt, mi jelentjük fel ott, tehát nem értünk egyet. Valójában nem volt érdeke a rendorségnek a presztízsén kívül más. Csak a saját kis presztízsét dédelgeti.
A másik: miért van az, kérem szépen, hogy közel három éve folyik ez a nyomozás, és még mindig nincsenek a végén? Nem is lesznek a végén, mert ennyi ido után elhalnak, tönkremennek - szóval egyszeroen nem is tudom emgérteni, hogy mi történik.
Az van, hogy nekem az a véleményem, hogy a szervezett bunözés nemcsak kopogtat az ajtón, hanem már régóta ott van, beépült az igazságszolgáltatásba, a rendorségbe és más közhatalmakba is. Azt tudni kell, hogy ahol a pénz manapság, ott a hatalom. Ezt több élo példa is bebizonyítja az életben, hogy pénzzel sok mindent meg lehet oldani, pénzzel sok mindent el lehe intézni. Ennyit szerettem volna elmondani. Kérdezzenek!

Elnök: Köszönjük a tájékoztatatót. A bizottság tagjait arra kérem, hogy a kérdéseiket tegyék fel.

Tóth Károly (MSZP): Nem lehetne öt perc szünetet tartani? Csak azért, hogy egy kis levegot beengedjünk ebbe a szuk terembe. (A bizottsági tagok egyetértoleg bólintanak.)

Elnök: Öt perc szünetet rendelek el.

(Szünet: 11.27-11.43 óra)

Elnök: Tisztelt Bizottság! Folytatjuk a bizottság ülését.

Tóth képviselo úrnak volt egy javaslata a bizottsági ülés végén, hogy kérjük be azt a kazettát, amely az ügyészség birtokában van, hogy azt a bizottság megkaphassa.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Nem biztos, hogy az ügyészség birtokában van.

Elnök: Ez volt az információ. Ki támogatja ezt? És a jegyzokönyvet, ami készült ezzel kapcsolatosan, azt kapja meg a bizottság. (Dr. Fazekas Sándor: Az ügy dokumentumait kérje meg a bizottság. Leonid Kolcsinszkij, aki meg lett hallgatva.) Leonid Kolcsinszkij, '98 júniusában volt a kihallgatás Budapesten a Vörösmarty utcában az ORFK épületében, Szalai Tihamér rendor fohadnagy jelenlétében, Bánfi János ügyvéd, aki közben lemondott a képviseletrolÉ (Sándor István: Azonnali hatállyal lemondott.) És videofelvétel készült, ez az a kazetta, ami nem került el a nemzetbiztonsági bizottság akkori ülésére, amikor vizsgálták ezeket az ügyeket. (Dr. Fazekas Sándor: Az ügy dokumentumait kérjük be, abban kazetta, minden benne van.) Igen.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Ezzel meg is szakították akkor a kihallgatást; volt elég nagy fejetlenség.

Elnök: Tisztelt Bizottság! Akkor a kérdések következnek. Balogh képviselo úr!

Balogh László (MDF): Köszönöm szépen. Én azt javasolom, hogy egy-egy kérdést tegyünk fel, és akkor pörgosebb lesz, tehát akinek több kérdése van, az is egyet-egyet tegyen fel.
Azt kérdezem, hogy az ön tevékenysége során Éles Gyula nevével találkozott-e.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Kivel?
Balogh László (MDF): Éles Gyula.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Nem találkoztam.

Balogh László (MDF): Ugyanis ön említette az olajezredesek ügyétÉ

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Igen, de név szerint az o nevével nem találkoztam. Az olajezredeseket pedig azért említettem, mert amikor az olajat elkezdtük felgöngyölíteni, akkor gyakorlatilag tudtunk arról, hogy már a Honvédségen belül korábban elkezdodött ez a folyamat, és akkor ez már bírói szakban volt.

Balogh László (MDF): Csak azért kérdezem, mert Éles Gyula ügyében a mai napig egy tárgyalás volt, és o volt a katonai vádlottak mellett a polgári vádlott. Tehát ön nem találkozott ezzel a névvel.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Nem találkoztam ezzel a névvel, hanem Tanics ezredes nevével találkoztam. Tanics ezredes, pontosabban az a Góman György, akinek a titkos jegyzokönyve és videoanyag nem lett felhasználva, o beszél azt hiszem Tanics ezredesrol és a hozzá kapcsolódó ügyekrol, honvéd ezredesrol.

Balogh László (MDF): Köszönöm szépen.

Elnök: Lentner képviselo Úr!

Dr. Lentner Csaba (MIÉP): Azt kérdezném öntol, hogy annak idején Flaisz Ferenc Bács-Kiskun megyei vállalkozó ellen információim szerint önök nyomozást, adatgyujtést folytattak; tíz hónapig elozetesben volt Falisz Ferenc. Miben látja az okát, hogy nem került elítélésre, nem került elmarasztalásra?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Flaisszal kapcsolatosan én közvetlenül nem tevékenykedtem, azt a gazdaságvédelmi foosztály csinálta, külön gazdasági vonalon ment. Hogy Falisz nem lett elítélve, nem tudták elítélni; valahol az igazság útvesztoibe valami homokszem kerülhetett szerintem, de mondom, nem foglalkoztam vele konkrétan.

Elnök: Fazekas képviselo úr!

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Több kérdésem van, ezeket sorban fel fogom tenni. Az elso az, hogy ön említette, hogy az állam mesterségesen gyártotta és hagyta a kiskapukat az olajszokítésre. Milyen idoszakra érti ezt a kitételt?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Kérem szépen, a vámhalasztott idoszakra értem ezt.

Elnök: Elnézést kérek, van egy javaslatom. Ha a kérdések összefüggésben vannak, több kérdés legyen egybe, akkor ne legyen szétszabdalva.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Ez csak így egy magányos kérdés.

Elnök: Tegyen fel akár több kérdést együttesen a képviselo úr, ha nem, akkor menjen kérdésenként.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Ez egy magányos kérdés volt. Tehát várom a válaszát.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: A vámhalasztottak idején volt gyakorlatilag, amikor hamis igazolványok felhasználásával fiktív személyek tudtak olyan cégeket létesíteni, amelyek minden további nélkül megkapták a jövedéki engedélyt, és az alatt a két hét, egy hónap alatt annyi olajat tudtak törvénytelenül és adózatlanul behozni, amennyit akartak, és semmilyen adót nem fizettek, mert egy hónap múlva eltuntek. Tehát ha meg lett volna szigorítva a feltétele annak, hogy lehet kiadni a vámhivatalnál a jövedéki engedélyt, vagyis a vállalkozói engedélyre a jövedéki engedélyt, tehát bemutatja a személyi igazolványt, megnézik, és a vámhivatal semmi perc alatt tudta volna faxon priorálni, hogy a törzslapon és a személyi igazolványban szereplo adott fénykép azonos vagy nem azonos. Körülbelül háromnegyed részére csökkent volna az erre irányuló visszaélések száma, ha ezt meg tudták volna oldani.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Köszönöm.

Elnök: Tóth képviselo úr!

Tóth Károly (MSZP): A kérdés elott a tegnapi ülésrol egy mondat, hogy értheto legyen. A tegnapi meghallgatás kulcskérdése volt, hogy igaz-e hogy differenciált módon üldözték a bunözoket Magyarországon. Ez volt a tegnapi meghallgatás egyik kulcskérdése. Azért mondom el, mert ön nyilván nem tudhat róla.
Amit elmondott, az alapján a következot szeretném megkérdezni. Valószínusítheto-e, hogy a Conti Car és az Energol - legalábbis a Pest Megyei Rendor-fokapitányság és néhány más vezeto rendor által - végig valamiféle kivételezett helyzetben volt, általában mindig találtak támaszt valamiféle relatív védelmet az ügyeik intézésében? Tud-e arról, hogy '97 és '98 eleje kivételével ehhez a csoporthoz tartozók közül bárki tartósan hosszú ideig elítélve volt, vagy elozetesben lett volna? Hiszen eddig csak azzal találkoztam, amikor '97 és '98 elso felében vannak letartóztatásban, és Csikóstól Drovicsekig mindenki '98 augusztusában újra visszavonul. Jó-e z az olvasatom?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Az Energol vonatkozásában gyakorlatilag nem tudnék ilyet mondani, de a Conti Car vonatkozásában egyértelmu, hogy Radnai László hivatalos kapcsolata a rendorségnek, magyarul tégla. Ez feltételez egy olyan dolgot is, hogy gondolom én, nem azért ment el téglának, mett annyira rendes ember volt. Valószínuleg információkért cserébe valamilyen formulai védelmet, kedvezményt vagy védettséget élvezhetett. Azt azért tudni kell, hogy súlyos ügyekben lévo informátoroknál, akik információkat szolgáltattak, nagyon nehezen hozzáférheto ügyekben, bizonyos vonatkozásban nem azt mondom, hogy buncselekmények lettek nekik elnézve, de kisebb dolgokban nem olyan megítélés alá lettek vonva, mint az egyszeru halandók.
A technikai ellenorzés során bebizonyosodott, hogy a Conti Car valójában mindig is - tehát az általam ismert idoszakban, amikor '96-ban elkezdtem dolgozni a szervezett bunözési részen - egyrészt külön privilegizált cég volt a megfelelo kapcsolatok miatt. Én azt mondom, hogy jelenleg is élvezi ezt a bizalmat, ugyanis ugyanazok a kulcsfigurák jelenleg is a kapcsolatrendszerükhöz tartoznak, aik közül ketten jelenleg a belügyminisztert tanácsadói. Az egyik Horváth András volt fokapitány-helyettes, a másik Tóth Erno alezredes. Olyan dolgokat, amelyeket meg mernek tenni, szerintem megfelelo hatalmi háttér nélkül nem valószínu, hogy be mernének vállalni.

Tóth Károly (MSZP): Elnézést, csak azért szólnék, mert összefügg. Ugyanez a Tóüth Erno véletlenül szervezi meg Pintér találkozóját - nem is kérdésként mondom, csak tényszeruen - Clodóval.

Sándor istván nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Úgy igaz! Ugyanaz a Tóht Erno hozza össze Juszt Lászlót Clodo feleségével.

Tóth Károly (MSZP): Ezt csak azért akartam jelezni, mert - nem igazán kérdés, csak összefügg - én itt egy viszonylag pontos találkozási pontot látok.

Elnök: Köszönöm. Fazekas képviselo úr!

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Azt szeretném megkérdezni - itt néhány egybefüggo kérdés következik -, hogy ezek szerint a Monon Kft. volt az önök által említett két-három cégen kívül az egyetlen, amely olajügyekkel foglalkozott.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Nem. Csak a Monon volt az, amellyel nyílt eljárás, felderítés keretében hosszasan foglalkoztunk, amely gyakorlatilag az egyik legnagyobb volt az Energol és a Conti Car mellett.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Említette egy Tóth Béla nevu fideszes politikus nevét. (Sándor István: Úgy van.) A jegyzokönyv részére szeretném rögzíteni, hogy úgy látom, hogy a meghallgatott vagy alultájékozott, vagy szándékosan terjeszt pontatlan információt. Tóth Béla nem volt soha politikus, nem volt soha a Fidesz tagja.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Kérem, én nem azt mondtam, hogy politikus!

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Most mondta az elobb, amikor kérdeztem. (Dr. Kóródi Mária: nem azt mondta.) Most kérdeztem ebben a pillanatban, hogy politikus volt-e Tóth Béla...

Sándor istván nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Nem, akkor itt valami félreértés van.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Most kérdeztem ezt.
Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Uram, ne haragudjon, én azt nem mondtam, hogy Tóth Béla politikus volt.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Itt van leírva, hogy korábban olajosok mellett politikusok is felszínre kerültek: Monon Kft., Tóth Béla.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Akkor valamit nem jól mondtam, de én azt nem állítottam, hogy Tóth Béla politikus volt.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Én azt elfogadom, hogy ön korrigálja azt, amit korábban esetleg pontatlanul fogalmazott meg. A jegyzokönyvben szükségesnek tartom leszögezni azt, hogy ebben fideszes politikus nincs. Egyébként a Fidesznek '94-ben semmilyen kapcsolata nincs vele, és soha nem is volt Fidesz-tag. Azt még hozzá kell tennem...

Sándor István nyuglamazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Pillanat, képviselo úr, álljunk meg egy szóra! Ezt nem én állítom, hanem o állítja magáról, ugyanis Tóth Béla, amikor hozzám jött - ezt elfelejtettem mondani, ha már itt tartunk -, a kollegáknak azt mondja, hogy mit vagyunk oda, a titkosszolgálatoknak Németországban az o cége biztosítja a fedovállalkozásokat. Tehát o adja magát elo, hogy o a Fidesz embere, nem én állítom róla, uram. Nem én állítom.

Elnök: Így hangzott el korábban is a jegyzokönyvben.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Elképzelheto, de az, hogy valaki mond saját magáról valamit, azt önnek nyilván nem kell elfogadnia.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Én nem vitatkozom ezen, nem is akarok, mert ezt nem én állítom, hanem ezt o mondja.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Jó, akkor kérem, hogy ezt így jegyzokönyvezzük. Ön azt állítja, hogy Tóth Bélát nem tudták letartóztatni, pedig erre többször is kísérlet történt. (Sándor István: Kérem, ez nem kísérlet volt.) Én úgy tudom, hogy le volt tartóztatva.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Egy pillanat, Tóth Béla nem volt letartóztatva ebben az olajügyben. KissErno dandártábornok az én tudtommal legalább háromszor vagy négyszer adott utasítást a vizsgálati osztály vezetojének, hogy Tóth Bélát orizetbe kell venni. Tóth Béla egyetlenegyszer sem orizetbe véve.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Mégis úgy tudom, hogy le volt tartóztatva, és valamikor '98-ban szabadult.
Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Tóth Béla? Én nem tudok róla.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Kérem, hogy ez kerüljön be a jegyzokönyvbe. Tehát Tóth Béla le volt tartóztatva, és '98-ban került szabadlábra. (Sándor István: Én nem tudok róla.) Ezzel kapcsolatban az ügyészség nyilván tud felvilágsítást adni.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: A Monontól Kovács László volt letartóztatva.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): A következot szeretném kérdezni. A politikusok között példálózva említette a politikai összefüggésekkel kapcsolatban Tóth Bélát. Más cégeknél más politikusokról, akik pénzt fektettek be olajügyekbe, vagy olajjal valamilyen kapcsolatban voltak, név szerint tud-e példálózó jelleggel mondani valamit?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Kérem szépen, név szerint tudok példálózni, de nem tudom bebizonyítani. Ugyanis Kiss Bandi környezetében Csintalan Sándor neve nap mint nap felmerült. Ezt az olajosoktól tudom, de senki nem adta a nevét ahhoz, hogy vallomást is tegyen errol.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): És még valakinek a neve?

Sándor István nyuglamazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Csintalan volt az, aki nekem közvetlenül játszott.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Azt szeretném megkérdezni, hogy a Monon Kft. mikor alakult meg, és honnan sikerült annak a nyomára bukkanni, hogy tokés társak állnak a háttérben.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Hogy a kft. mikor alakult meg, vagy mikor nem, azt nem tudom, azt nem az én feladatom volt megállapítani. Nekem az volt a feladatom, hogy amit kaptam a vizsgálattól, azt felderítsem, tehát hogy van ez a Monon Kft., és az ebben lévo X., Y. embert derítsem fel, gyujtsek róla információt. Nekem ez volt a feladatom.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): A Monon Kft.-ben MSZP-s
politikusok neve nem bukkant fel?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Nem. Megint csak azt kell mondanom, hogy a kft. összetételét, személyét nem ismerem. Én célirányosan kaptam egy-egy adatot, amely irányában nekem dolgoznom kellett. Tehát nem én vizsgáltam a cég egész életét, történetét. Én a részfeladatot hajtottam végre a felderítés irányában.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Köszönöm szépen. Akik a felettesei voltak, elofordult-e hogy konkrét információkat elhallgattak, eltüntettek valamilyen bizonyítékokat az elmúlt években? Volt-e ilyen a rendorségi vezetokkel kapcsolatban konkrétan?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Amit gyakorlatilag információ elhallgatásnak tudnék nevezni, az a Góman Györggyel tervezett titkos kihallgatás, amely jegyzokönyvben és videóra lett rögzítve, amely szerintem olyan bunügyileg fontos információkat tartalmazott, amelyeket nem let volna szabad csak úgy betenni a fiókba.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Az Energol és az ETL Rt. közötti kapcsolatról van-e valami információ? Errol mit lehet tudni?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Energol közötti kapcsolatról az az információm van, hogy gyakorlatilag az ETL volt az, amely az Energolnak a legtöbb úgynevezett orsóolajat és extrabenzint szállította.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): A felügyelobizottsági tagok...

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Azt nem tudom, mert engem ilyen irányban nem érdekelt. Mindig konkrét feladatot hajtottam végre. Hogy ki a cég vezetoje, milyen az összetétele, soha nem érdekelt engem. Megkaptam egy adatot, információt, és azon indultam el. Nekem mindig azt kellett konkrétan, célirányosan felderítenem.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Ön sosem végzett opeatív munkákat, elképzelheto, hogy egy cég után lehet úgy nyomozni, hogy valaki nem tudja, hogy kik a tulajdonosok...

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Egy pillanat! Nem a cég után nyomoztam, még egyszer mondom, én konkrét személy után nyomoztam.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Köszönöm. Még lesz kérdésem.

Elnök: Tessék, képviselo asszony!

Dr. Kóródi Mária (SZDSZ): Köszönöm szépen. Én ha jól értettem, és ezt biztosan jól értettem, és ön el is mondta, hogy az ön feladata gyakorlatilag egy felderítoi feladat volt. (Sándor István: Úgy van!) Tehát ez a felderítoi feladat már nyomozás alatt álló ügyekre, vagy pedig általában arról szólt, hogy a bunözoi világban, nem értem pontosan, ezért szeretném tudni...

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Tudom, igen.

Dr. Kóródi Mária (SZDSZ): Szeretném folytatni, mert ez Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Kérem szépen, volt egy úgynevezett szuro kutatómunkánk az úgynevezett szervezett bunözoi körökben, amely nem célirányos volt. Volt a másik speciális munkánk, ami már egy megtörtént buncselekmény kapcsán az ismeretlen tettes ellen a nyílt vagy a nyílt nyomozással párhuzamosan folyt. A feladatunk az volt, hogy a nyomozás, tehát a nyílt nyomozás és a vizsgálat alá dolgozzunk, azoknak információkat szolgáltassunk.

Dr. Kóródi Mária (SZDSZ): Tehát ezekben akkor nyilván konkrét utasítást kapott. Kitol?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Mindig közvetlen utasítást kaptunk, vagy Tonhauser ezredestol vagy Gyolnai László alezredestol, a vizsgálati osztály vezetojétol, vagy Kiss Erno dandártábornoktól.

Dr. Kóródi Mária (SZDSZ): Tehát ok hárman adhattak önnek utasítást?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Igen.

Dr. Kóródi Mária (SZDSZ): Más önnek nem adhatott utasítást?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Nem.

Dr. Kóródi Mária (SZDSZ): És nekik is jelentett.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Úgy van.

Dr. Kóródi Mária (SZDSZ): Köszönöm szépen. Elmondta, hogy valójában sokáig nem is foglalkozott ezzel az olajkérdéssel, hanem '96 második felében, mert addig én a kábítószerosztályon dolgoztam.

Dr. Kóródi Mária (SZDSZ): Addig a kábítószerosztállyal foglalkozott. Akkor azok a következtetések, amelyeket a halasztott vámfizetéssel kapcsolatosan levont, ezek visszamenoleges következtetések?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Így van, a beszerzett információk alapján.

Dr. Kóródi Mária (SZDSZ): Az olajrobbantásokkal kapcsolatosan a konkrét kérdésem az lenne, ha ismertetné, hogy kik álltak a leszámolási ügyekben egymással szemben, tehát tulajdonképpen kik voltak a háborúzó felek, kik voltak azok, mert ha jól értem, addigra ezen a piacon belül egy újabb felosztást kellett csinálni, tehát hadat üzentek egymásnak bunözoi csoportok. Szeretném tudni, hogy kik voltak ezek a hadüzeno felek, és hogyan álltak egymással eroviszonyban. Tehát kik voltak egymással szemben? Gondolom, ezt mint felderítonek át kellett tekinteni.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Kérem szépen, itt gyakorlatilag az egymással szemben álló felek közül az úgynevezett Conti Car-csoport volt az, amelyik vitte a prímet, ugyanis ok voltak a legerosebbek, a leggazdagabbak, nekik jutott a legtöbb pénz az olajból, ok szerették volna az úgynevezett belvárosi szórakozóhelyek túlnyomó részét, játéktermeket és egyebeket megszerezni. Ez volt ahol békés úton ment, ahol megkeresték a tulajdonost és az maga átadta vagy társult velük, de volt ahol ellenállásba ütköztek, és ott jöttek az úgynevezett gránátdobálások. Egy gránátdobálás sem emberélet ellen indult, hanem mind ilyen riogatást és megfélemlítést célzott.

Dr. Kóródi Mária (SZDSZ): Amit mond, az nem ágyúzó felekrol szól, hanem valakirol, aki el akart foglalni egyébként nem háborúban álló területet. Ez nem ugyanaz. Ha leszámolások vannak egymással szemben, akkor mind a két oldalon van valaki. Amit most mond, az egyik oldalt mondja, a Conti Cart...

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Pillanat. Nem az egyik oldalát, az egyoldalú. Nekem van pénzem, van hatalmam, meg akarom szerezni teszem föl a Nirvánát, vagy mondjuk bármelyik szórakozóhelyet, bármelyik egységet, tehát o nem akarja ezt nekem odaadni vagy eladni, nem akar onnan levonulni. Mi történik? Küldöm a végrehajtó brigádomat, aki vagy összetöri a berendezést...

Dr. Kóródi Mária (SZDSZ): Ezt én elfogadom, de akkor ez nem elszámolás.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bumüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Nem leszámolásról beszélek.

Dr. Kóródi Mária (SZDSZ): De akkor mi a leszámolás az olajrobbantások idoszakában?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: A leszámolás? Az, amikor kivégzik a Prisztást, kivégzik a Borost...

Dr. Kóródi Mária (SZDSZ): Tehát akkor a Conti Car szemben állt a Prisztással?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Ez eléggé bonyolult, így nem lehetne vonalat húzni, hogy a Conti Car állt vele szemben, mert azért itt voltak a háttérb en oroszok, ukránok, arabok, akik az olajban érdekeltek voltak gyakorlatilag. Ugyanis Prisztás elkövetett egy olyan hibát, hogy amikor o úgy érezte, hogy a Conti Car-nál elúszott a pénze, a Conti Car meglevo vagyonára rátette a kezét, és ez sértette a többi érdekcsoport érdekét, amelyeknek szintén elúszott a pénze.

Dr. Kóródi Mária (SZDSZ): Az érdekelne, hogy ezek az érdekcsoportok hogyan álltak fel egymással szemben, errol tud-e, akar-e valamit mondani, mert nem kötelezo természetesen, csak kérdezem. Lehetséges-e? Természetesen ön szabadon dönt, hogy mit mond el és mi az, amirol beszélni akar.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Szeretnék még élni.

Dr. Kóródi Mária (SZDSZ): Köszönöm szépen. És akkor majd a következo körben még szeretnék kérdezni.

Elnök: Balogh képviselo úr!

Balogh László (MDF): Köszönöm szépen. Valamennyi kollégájától megkérdeztem a nyilvános ülésen, öntol is megkérdezem, hogy ezt megelozoen bizottságunk tagjai közül találkozott-e valakivel, vagy Nógrádi urat ismeri-e, és találkoztak-e?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Pallag úrral találkoztam kétszer, Nógrádi urat nem ismerem.

Elnök: Köszönöm szépen.

Elnök: Szeretném tájékoztatni a bizottságot, hogy a bizottsági munka kezdetén jelentkezett Sándor István szakértonek, ami aztán nem valósult meg. (Dr. Kóródi Mária: Errol a bizottság döntött.)
Tessék, képviselo úr!

Dr. Lentner Csaba (MIÉP): Azt szeretném megkérdezni Sándor úrtól, hogy Bács-Kiskun megyében a rendori vezetéssel kapcsolatban voltak-e gyanúi arra nézve, hogy ott a dolgok nem mennek rendjén. Konkrétan kérdezve: minek tulajdonítja dr. Molnár István, dr. Pálvölgyi István és dr. Balogh Zoltán megyei forendorök, illetve kiskorösi rendorkapitány testületbol való eltávolítását. Eltávolították oket, evégett önök éreztek-e retorziót visszafelé?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Gyakorlatilag ezekkel a rendori vezetokkel személy szerint nem mi foglalkoztunk, hanem a rendvédelmi szervek, de mivel a területen elég sokat mozogtunk, dolgoztunk, több nem hiteles szóbeszédet, információt lehetett róluk hallani, hogy közük volt bizonyos olajos társaságokhoz, és ezért mozdították el oket a helyükrol. Semmi konkrét, ugyanis nem a mi feladatunk volt, hogy rendorökre dolgozzunk.

Dr. Lentner Csaba (MIÉP): Köszönöm. Még egy rövid kérdés. A siófoki rendvédelmi szolgálat, tehát ez a szervezett bunözés elleni szolgálat '98 után megszüntetésre került. Én ezt tegnap is megkérdeztem Pintér úrtól, hogy miért, o azt mondta, hogy az idegenforgalom nem egész évben jelentkezik. Most magától nagyon konkrétan megkérdezem azt, hogy nyilván ez a siófoki dolog, kihelyezett tagozat nemcsak az idegenforgalmat, hanem az olajosokat is ellenorizte, ellenorizte. Én ezt gyanítom, hogy itt tulajdonképpen Somogy, Fejér, veszprém megye térségébe koncentrálódó olajbunözokrol a figyelés, a teher így levételre került. Milyen konkrét olajos köröket ismer ön ebbol a térségbol, akikrol a figyelem elterelodött?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Nem lehet ezt szétbontani, hogy olajos meg nem olajos. Azért azt tudni kell, hogy Somogy megye, Zala megye eléggé fertozött. Valójában az, hogy azzal indokolják, hogy az idegenforgalom, nem idegenforgalom; ott az akkori kirendeltségvezeto véleményem szerint elég jó munkát végzett, egy életvédelmis fiú volt, aki nagyon sok életellenes és más eroszakos ügyben ért el eredményt a területen. Az, hogy most milyen olajos társaságoknak vagy nem olajos társaságoknak sérthette vagy sértette az érdekét, nem tudom, mert valójában mi idonként átutazóban vendégmunkások voltunk ott csak. De az, hogy az idegenforgalomra való hivatkozással megszüntették, az nem kóser.

Dr. Lentner Csaba (MIÉP): Köszönöm szépen.

Elnök: Fazekas képviselo úr!

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Azt szeretném kérdezni, hogy ön kapcsolatban volt Boros Tamással, és olyan információ és adat gyult össze, hogy Boross Péter miniszterelnök úr vagy volt miniszterelnök úr fiának adta ki magátÉ

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Kérem szépen, ez így igaz, ezért Boros többször rendre lett utasítva. Már nem a mi idonkben, tehát amikor velünk kapcsolatba került, hanem az azt megelozo egy-két évben volt Borosnak az a szokása, hogy például Csongrád megyében, Szegeden és Szeged környékén megjelent egy Sas László nevu buntársával, kelloen, Mercedesekkel és egyebekkel felszerelve, és mindenhol úgy adta elo magát, hogy o Boross Péter fia, és ezzel o sok helyzeti elonyre tett szert bizonyos üzletekben. Ezért többször reguláztuk is, csak ilyenkor nem voltak akik vállalták volna azt, hogy igenis, Boros visszaél Boross Péter nevével, Boross belügyminiszter volt, abban az idoben játszódott ez a történet.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Köszönöm. Csak annyit szeretnék, hogy a jegyzokönyv végett rögzítésre kerüljön, hogy itt annak idején is voltak ilyen szóbeszédek, hogy Boross Péter különféle olajügyekben érintett. Voltak ilyen pletykák, és akkor valószínu, hogy ez...

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldöüzési Igazgatóság volt fonyomozója: Ezer százalékos az, hogy Boros Tamás vagy József, teljesen mindegy, visszaélt a Boross Péter-féle dologgal.
elnök: Tóth képviselo úr!

Tóth Károly (MSZP): Akkor maradjunk ennél a témakörnél, Borosnál. Boros vallomásának nemcsak ilyen gazdasági térszerzési része van, hanem van egy politikai is. Biztos ismeri. (Sándor István: Igen.) A politikaiban azt mondja Boros Tamás, hogy azért kell egy robbantássorozat '97 végén és '98 elején - mondja '96 legvégén, '97 elején -, hogy legyen egy rossz közhangulat, hogy ne legyen politika. Vizsgálták-e ezt a szakaszát? Már csak azért is, mert a kazettán elég konkrétan mond neveket Boros Tamás, hogy a rendorök részérol kik szervezik, hol találhatók ezek a rendorök.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Ezt talán meg kellene kérdezni az ORFK akkori különleges vizsgálati ügyek osztályától, mert mindenféle nyílt vizsgálatot ok végeztek, mi csak a titkos felderítést végeztük el

Tóth Károly (MSZP): A másik kérdésem az, hogy keletkezett-e bármilyen információ arról, hogy '98 tavaszától vagy kora nyarától miért állnak le a robbantások Magyarországon?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Erre nem tudok válaszolni.

Tóth Károly (MSZP): Köszönöm.

Elnök: Fazekas képviselo úr!

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Bódis urat említette, és elnézést kérek, ha esetleg lemaradtam a jegyzetelésben, a figyelésben. Bódis úr rendor volt, ha jól értettem?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bun üldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Korábban rendor volt, igen.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Ebben az idoszakban, '97-ben o rendor volt.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Nem. O egyszeru állampolgár volt.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Állampolgár volt - értem. Így került át a rendorségrol az ügyészségre?

Sándor Istváún nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Ebben az idoszakban - amelyrol én beszélek - o rendorségi besúgó, majd egyszer ebbol az emberbol lesz nyomozó hivatali ügyész.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Tehát o korábban rendor volt.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Rendor volt, igen.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): A szabályok lehetové tették azt, hogy valaki, aki rendor - már megszunt a szolgálati jogviszonya, a foglalkoztatása -, utána beszervezhetové vált.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Egy pillanat! O nem beszervezett ügynök volt, valószínuleg egy rossz és eseti adatközlo, amihez nem tartozik beszervezés.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Értem. Köszönöm szépen, ezt akartam tisztán látni.

Elnök: Kóródi Mária!

Dr. Kóródi Mária (SZDSZ): Köszönöm szépen. A felderítési munkához nyilván speciális módszerek tartoznak. Gondolom, hogy valamilyen módon azokkal a csoportokkal, amelyekre nézve a felderítést végzik, valamilyen módon olyan bizalmi viszonyt kell kiépíteni, amelytol ez a felderítés muködik. Nem szeretném itt ezeket a módszereket sorba venni.
Azt szeretném kérdezni, hogy ön szerint hogyan látható, vagy hogyan igazolható, hogy ezek a felderítési módszerek kello garanciák között muködnek, egyáltalán bizonyítható-e ilyesmi?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Gyakorlatilag az, hogy bizalmi viszonyba kerüljünk a bunözokkel, ez nem így muködik, mert nem kell bizalmi viszonyba kerülni a bunözovel, hanem a meghatározott bunözoi körbe olyan potenciális információval rendelkezo személyt kell találni, akit be tudunk szervezni vagy így, vagy úgy, gyakorlatilag a mi oldalunkra tudunk fordítani, és a csoporton belül, egy társaságon belül a minket érdeklo információkat eljuttatja hozzánk. Itt semmi garanciát foleg az utóbbi idoben nem tudtunk adni - most a '98-as év közepéig tartó idoszakról beszélek, mert azóta nyugdíjba mentem. ugyanis bizonyos rendori vezetok a nyílt eljárás érdekében sorra feladták, felfedték az informátorainkat, tehát nyilttá tették, odalökték koncnak.

Dr. Kóródi Mária (SZDSZ): Ön szerint az Energol Rt.-nek milyen szerepe volt az olajbunözésben?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Gyakorlatilag az Energol Rt. egy meghatározó volt az olajpiacon, és a legnagyobbra tudta kinoni magát, a legtöbb olajat forgalmazta. Ez adódott abból, hogy tokeileg eros volt, és valójában volt ez az ETL nevu miskolci cég, amely nagyon sok alapanyagot bocsátott a rendelkezésére.

Dr. Kóródi Mária (SZDSZ): Más szerepet, mint gazdasági szerepet, nem tulajdonít?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Valójában abban az idoszakban olyan túl nagy gazdasági szereprol nem lehetett beszélni, mert ad hoc jelleggel jött létre ez a gyors gazdagodás, tehát semmi tudatos dolog nem volt mögötte, hogy ez gazdasági szakemberekkel alátámasztott vagy kidolgozott lenne. Adta magát a történet, gyakorlatilag folyt az olaj a csövön.

Dr. Kóródi Mária (SZDSZ): Nyomozott, vagy dolgozott az Energol Rt.-vel kapcsolatban?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Igen.

Dr. Kóródi Mária (SZDSZ): És nem lepte meg, hogy egy valamikori BM-es van a vezetésben?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Nem. Megmondom oszintén, hogy semmi nem lepett meg, mert maga az Energol Rt. cége is valamelyik nagy informatikus cégünkhöz kapcsolódik. Valamikor ok alakították ezt a céget, és úgy került át közforgalomba.

Dr. Kóródi Mária (SZDSZ): Csikós urat ismerte?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Nem ismertem Csikós urat, nem tudom hogy ki o. (Dr. Kóródi Mária: Köszönöm szépen.) Semmin nem lepodtem meg ezekben az idokben.

Elnök: Balogh képviselo úr!

Balogh László (MDF): Köszönöm szépen. Mint operatív munkás, milyen csoportoknak milyen buncselekményeket nézett el? Amikor kialakult egy kapcsolat, akkor valamit valamiért szokás megcsinálni. Ez a technika hogyan muködött az ön esetében? Meddig lehetett elmenni? Ez ilyen adok-veszek alapon történt?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Ha ön arra gondol, hogy milyen kedvezményben részesítettük az informátorokat, ez sajnos nagyon karcsú volt, erre szinte nem is volt lehetoség. Azokat az embereket próbáltuk megtalálni, akik az ügy perifériáján sétáltak, és mondjuk anyagilag megvásárolhatók voltak, tehát az információt megvettük. Azokról van szó, akiknek a nagy fazékból már nem jutott.

Balogh László (MDF): Tehát buncselekményt nem néztek el...

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Kizárt dolog! Ezt nem tette lehetové a törvény.

Balogh László (MDF): Köszönöm szépen.

Elnök: amikor információvásárlás volt, akkor ezért fizettek. Ez hogyan történt? Ennek a dokumentálására lennék kíváncsi.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Ha információt vásároltunk bárkitol, gyakorlatilag azt egy indító jelentéssel kellett javasolni a parancsnok felé, jelen esetben Tonhauser felé, hogy információt szeretnénk vásárolni, miért szeretnénk vásárolni az információt, és mi az információ ára. Az információvásárlást jóváhagyta, és a kifizetésre utólag került sor, hogy ha az adott információ a hozzá fuzött eredményt - tehát amirol szólt a történet - hozta és realizálta.

Elnök: Tehát feltétlenül eredmény kellett ahhoz, hogy az informátor megkapja a pénzt.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Mindenféleképpen. Hogy milyen volt a pénzösszeg határa, azt foigazgató, foosztályvezeto és a fokapitány dönthette el.

Elnök: Az összeghatárokról érdeklodnék. Milyen összeghatárok voltak?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Volt olyan is, amikor 1 millió forintot fizettek ki - ezek nem mi voltunk, de tudok róla.

Balogh László (MDF): Önök általában milyen összeget fizettek ki?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Én ebben az ügyben információt nem tudok, kábítószeres vonalon tudok, ahol százezer forint volt.

Balogh László (MDF): Milyen nagyságrendekrol beszélhetünk akkor?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Attól függ, milyen volt az információ. Lehetett adni milliót, másfél milliót is.

Elnök: Egy pár kérdést hadd tegyek fel én is. Az eloadása során beszélt a kiskorösi olajteleprol. Ki volt annak a gazdája?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Móricz István vagy János - nem tudom pontosan.

Elnök: Bizonyos "alvilági körök" kifejezést használt. Kérem, részletesen ismertesse, hogy kik ezek az alvilági körök. Ezeket meg kellene nevezni.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Amikor az elso támadások érik a kiskorösi telepet, akkor az oroszok és valójában Portik Tamás és a hozzá kapcsolódó oroszok azok, akik betámadják Móriczot. Majd a Móriczot megvédik, késobb átveszik tole a telepet.

Elnök: De nyilván nem egy alvilági kör volt, hanem alvilági körökrol van szó. Ezeket felsorolná?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Igen, volt ceglédi csoport is - nem tudom milyen Imrének hívták. Nem jut eszembe, de valamilyen Imre volt egy ceglédi csoportban, aki törökökkel támadta Móriczot. Hol védte, hol nem. Ez egy ilyen kettos hidas megoldás volt. Volt, amikor a bandák megegyeztek, hogy most én támadok, te védsz, és így pörgött sorban. Gyakorlatilag így tudták a fiúk lehetetlenné tenni a tulajdonost vagy az egyik, vagy a másik oldalán, és akkor osztották egymásnak a pénzeket.

Elnök: Ilyenkor megszerezték a birodalmat is.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Úgy igaz!

Elnök: Egy olyan kifejezés is elhangzott, hogy olajkirályok. Kik ezek az olajkirályok? Kérem, hogy ezeket részletesebben sorolja fel.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Gyakorlatilag Bács-Kiskunban volt Csont László, Koncz Jóska, akik nagyok voltak. Volt Móricz, voltak az energolosok, a conticarosok.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Esetleg név szerint?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Cégeket mondok. Nem személyek voltak, hanem cégek. Tehát nem Pista, Jóska, hanem X. cégek, a legnagyobbak.

Elnök: Cégtulajdonosok, cégvezetok szerepeltek-e, a nevük forgott-e a köztudatban?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Valójában soha, csak a cégnevek. A cégnevek.

Elnök: Tessék, Tóth képviselo úr!

Tóth Károly (MSZP): Nincs kérdésem, csak azt szeretném mondani az elnök úrnak is, Fazekas úrnak is, hogy rettenetesen sokat segíthet nekünk, ha hozzájárulunk ahhoz, hogy a cégtérkép ismeretében a legfobb ügyész képviseloje idonként mondja be azokat a tulajdonosi neveket, akiket kérdeztek. Te a Mononnál kérdezted, hogy van-e köztük MSZP-s, nyugodtan válaszoljon rá. Itt pontosan tudja, hogy kik a tulajdonosai az Energolnak, önök elkészítették ezt a térképet. Én úgy gondolom, a bizottság minden tagja tudomásul veszi, ha idonként közbeszól és elmondja azokat a neveket, amelyeket nem jó helyrol kérdeztünk.

Elnök: Tessék, Lentner képviselo úr!

Dr. Lentner Csaba (MIÉP): Azt szeretném kérdezni, hogy az ORFK felso rendori vezetoinek a mozgására, esetlegesen olajbunözokkel való kapcsolattartására önök felfigyeltek-e, ha igen, akkor kik ezek a konkrét ORFK-, BRFK-vezetok, vagy megyei vezetok esetleg.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Gyakorlatilag akiknek közük volt az olajosoknak, Kátai Elek, akit meg is buktattunk menet közben. Aki nekünk bejött a képbe és együtt dolgozott, az biztos hogy megbukott.

Dr. Lentner Csaba (MIÉP): Felsobb rendori vezetok között nem volt olyan személy, aki esetleg nem bukott meg?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Valójában nem a mi feladatunk volt a rendori ellenorzés.
Nekünk ha csak úgy beesett és konkrétan már több irányból bejött, akkor volt, de akkor sem mi csináltuk, hanem továbbadtuk a rendvédelemnek.

Dr. Lentner Csaba (MIÉP): Itt Portik Tamás neve felmerült. Portik Tamás neve egy másik olajos cégben is szerepet játszik, a Shukrán Lilla Kft. ügyében, ezt a konkrét ügyet önök vizsgálták-e. Egy hárommilliárdos vám-, áfacsalásról van szó.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Gyakorlatilag a Shukrán Lilla volt az a cég, ami elindult annak idején az oskorban.

Dr. Lentner Csaba (MIÉP): '94-ben lett alapítva, '94 májusában:

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Ha jól megnézzük ezt a céget, a Shukrán Lillának több gazdája is volt, tehát azon a néven több cég is volt akkor.

Dr. Lentner Csaba (MIÉP): '94 májusában lett alapítva.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Akor indult el gyakorlatilag a Nagykorös.

Dr. Lentner Csaba (MIÉP): Igen. Akkor azt kérdezném, az abonyi telepet miért zárták be, valami maffiaháború volt ott a háttérbenÉ

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Nem ismerem az abonyi telepet. Nem ismerem.

Dr. Lentner Csaba (MIÉP): Mondanék néhány kft.-t, olajos kft.-t nagy köztartozásuk volt, esetleg ügyvezetok, tulajdonosok ellen volt-e vizsgálatuk önöknek. Pócskai Kft., nem ismeri? (Sándor István: nem.) Kártya Kft. (Sándor István: Nem.) Most mondok egyet: Transenergo Kft., tehát nincs "i" betu a végén. Nem is ismeri ezt a céget?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Nem. Ezek kis cégek lehettek, én csak a kimondott...

Dr. Lentner Csaba (MIÉP): A köztartozás alapján nem olyan kicsik...

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Ezrével voltak ezek az olajos cégek. Aki meghatározó volt.

Dr. Lentner Csaba (MIÉP): Utolsó: D&M Kft. Nem ismeri? (Sándor István: Nem.) Köszönöm szépen.

Elnök: Tessék, Fazekas képviselo úr!

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Többször érintettük az Energol, ETL összefüggést, illetoleg csoportot, hogy ez az egyik legnagyobb ilyen olajos cég volt.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Igen.
Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Csak a jegyzokönyv végett szeretném elmondani, hogy amikor rákérdeztem, de erre nem emlékezett, hogy az ETL felügyelobizottságának tagja volt Karl Imre MSZP-s országgyulési képviselo...

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Igen, hallottam róla.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): És mit hallott róla?
Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Azt, hogy ennek az olajos cégnek az egyik fontos embere.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Energetikai államtitkár volt késobb. Lippai Lajos MSZP-s képviselo úrról hallott-e?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Nem. Karl úrról hallottam.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Szucs Erik, az MSZP országos választmányának gazdasági munkacsoport-vezetoje?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Nem.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Értem, köszönöm.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Valójában amikor az ETL-re rákerült a sor, én már akkor a Clodo-ügyön voltam, és után nem sokkal nyugdíjba mentem.

Elnök: Tessék, képviselo asszony!

Dr. Kóródi Mária (SZDSZ): Azt szeretném megkérdezni, hogy nyilván ez az egész felderítoi munka titkosszolgáalti eszközökkel zajlot,t és az egész felderítéssorozatban önöknek együtt kellett-e muködniük a titkosszolgálatokkal, vagy erre nem volt szükség, és ha véletlenül egymásba botlottak, akkor mi volt, egyáltalán felmerül-te ez problémaként, hogy milyen módon jelenik meg.
És még egy dolgot szeretnék kérdezni, ön itt az elobb valamilyen informatikai cégre utalt, hogy arról lehet-e valamit esetleg tudni.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Úgy tudom, hogy vagy a Katonai Biztonsági Hivatalnak vagy a katonai hírszerzésnek volt a cége korábban az Energol.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Ez a korábban mit jelent? Elnézést, hogy közbeszólok.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Mielott a Portikék beléptek ebbe a cégbe. (Közbeszólás: Ez mikor volt, nem tudná megmondani?) Errol nincsenek pontos információim, csak menet közbenÉ (Közbeszólás.) Mindenféleképpen mielottÉ Nem tudom, mikor alakult meg az Energol Rt. Az Energol Rt., amikor a Portikék beléptek, az elotti idoszak. Nem tudom

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Elnézést.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Na most az ön kérdésére, titkosszolgálat. Nem volt rá szükség, hogy bármibe is bevonjuk oket, ugyanis a titkos felderítést a titkosszolgálatok végezték, tehát minden információt meg tudtak szerezni anélkül, hogy mit udtunk volna róla, tehát az összes lehallgatás, legyen az telefon, lakás, technika, bármi, az minden az NBH épületébe futott be, ok rögzítették, ok írták, nekünk már azt adták ide, amit akartak, hölgyeim és uraim.

Dr. Kóródi Mária (SZDSZ): Tehát adott esetben párhuzamosan dolgoztak.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Nem párhuzamosan dolgoztunk, dolgozhattunk párhuzamban is

Dr. Kóródi Mária (SZDSZ): De dolgozhattak...
Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Dolgozhattunk, ez egy csendorpertus dolog volt, hogy mi kötelezoek voltunk, ok nem, tehát adatszolgáltatásraÉ

Dr. Kóródi Mária (SZDSZ): Azt szeretném megkérdezni, hogy olyan esetekrol, amikor nem tudatosan, de véletlenül politikusok belekeveredtek ilyen ügyletekbe, ezekrol volt-e tudomása, találkozott-e ilyennel. Tegnap éppen meghallgattuk Homoki János urat, és kérdés, hogy ez mennyire volt részérol...

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Mondom. Két alkalom etodött fel, amikor politikusokkal kapcsolatos jelzés jött, az egyik volt Lányi Zsolt, a másik Atyánszky György, aki a Váci utcában nem tudom melyik bárban meg szokott jelenni, hogy kinek a társaságában, nem tudom, de ez a bár azt hiszem, Vizoviczki László tulajdonában volt, aki kapcsolódott az olajosokhoz. Ez a két ember volt, akirol akkor készült is egy-egy feljegyzés, ami át lett adva megfelelo helyre.

Dr. Lentner Csaba (MIÉP): Ez hányban volt?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: A választások elott valamikor, '97 végén, '98 elején.

Elnök: Tessék, képviselo úr.

Balogh László (MDF): Elnök Úr! Köszönöm. Utalt arra, hogy föltérképezték vagy megpróbálták feltérképezni a robbantásokat és azok hátterét. És a háttérben lehettek-e cégek, gondolok itt a Conti Carra, és ha már itt tartunk, én úgy értettem, hogy Radnai a Conti Car tulajdonosa volt...

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Így igaz.
Balogh László (MDF): És egyben Tóth Erno ügynöke.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Úgy igaz.

Balogh László (MDF): Radnainak elnéztek-e valamilyen buncselekményt?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Ezt nem tudnám megmondani, mi külön cég voltunk. Egy biztos, hogy elonyt élveztek. Ezt azért merem állítani, mert a felderítésünk során ráfutottunk egy olyan vonalra, hogy Taksonyban - nem tudom már az utca, házszámot megmondani - egy címre 15 darab maroklofegyver-tartási engedély volt kiadva a Pest Megyei Rendor-fokapitányságról. Tehát pisztoly.

Balogh László (MDF): Az ezzel kapcsolatos munkáiknak az iratai hol lehetnek?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Vagy megsemmisítve, vagy irattárban már.

Balogh László (MDF): De hol?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Az ORFK-n, a KBI jogutódjánál, mert azt tudni kell, hogy amikor itt volt az átrendezés meg az orségváltás, egy csomó akta utazott meg elutazott.

Balogh László (MDF): Köszönöm.

Elnök: lehet, hogy ismétlésnek tunik a kérdés, de a jobb megérthetoség kedvéért: mire alapozza azt a kijelentést, hogy a maffia beépül a rendorségbe? És kik azok a rendorök - egy pár nevet már hallottunk -, akik ennek képviseloi?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Hogy miért mondom azt, hogy beépül a maffia a rendorségbe? Ha jól megnézzük, gyakorlatilag a jelenlegi úgynevezett újgazdagok vagy új nagymeno vállalkozók a nyolcvanas évek pajszeres betöroibol és hasonló piti bunözokbol notték ki magukat. Ezeknek a kezében vannak különbözo nagy üzeltek, kereskedelmi egységek, cégek, magyarul a pénz náluk összpontosul.
Meg kell nézni egy-egy hétvégi partit vagy pezsgos vacsorát, hogy kikbol áll, kikbol tevodik össze. Mondjuk ott vna egy fokapitány vagy egy foosztályvezeto, vagy ne adj' isten, egy bunügyi osztályvezeto vagy éppen az életvédelmi osztályvezeto vagy akárki. Tehát ahol ezek a dáridok zajlanak, ott nem az egyszeru emerek vannak, hanem az úgynevezett alvilágból kikupálódott fehérgalléros bunözokké vált személyek, akik jó érzéssel megtalálnak mindenkit, és rendeznek különbözo pezsgos vacsorákat. Ennek következtében anékül, hogy bárki észrevenné, bekeríti a rendori vezetést vagy az igazságszolgáltatást, és baráti grátiszként apró szívességeket kérnek, így el tudnak lehetetleníteni ügyeket és embereket. Akiket megneveztem, azokat azért mertem megnevezni, mert bizonyított. Senkinek nem akarok kellemetlenséget okozni azzal, hogy nekem részinformációim vannak arró, hogy kapcsolódik, vagy nem kapcsolódik, mert lehet, hogy én is tévedhetek.

Dr. Lentner Csaba (MIÉP): Akiket - elnézést, hogy közbeszólok, elnök úr - ön megnevezett, hány százaléka az összesnek, akirol ön tud?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Kevés, két-három százaléka. Menjenek el, nézzék meg, menjenek végig az országon - én jártam az országot -, minden városban, minden fokapitányságon meg kell nézni, hogy a kulcsembereknek, a nagyembereknek ki a barátja, ki kinek a barátja, ki kivel megy enni, vacsorázni, horgászni, vadászni. A vadászat a legjobb történet: a bunözo, a miniszter, a politikus egy csapatban, egy kupicával, egy ebédnél - ott dolnek el a nagy dolgok, a vadászatokon és a horgászatokon. Meg kell nézni, hogy hány politikus vadászik, melyik vadásztársaságban van, és azonkívül kik vannak még abban a vadásztársaságban.

Elnök: A külföldi maffiacsoportokról is kérdeznék. Van-e valami információja arról, hogy ezek a külföldi csoportok álltak az itteni olajügyek mögött, és kialakultak bizonyos olajügyekben tevékenykedo körök? (Dr. Lentner Csaba távozik a bizottság ülésérol.)

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Kérem szépen, mindenféleképpen...

Balogh László (MDF): Mikor kezdodik a szavazás?

(Közbeszólások: Öt óra körül.)

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Mindenféleképpen tudni kell, hogy a magyar alvilág és a szervezett bunözés kialakulásához nagy segítséget nyújtott a kilencvenes években feloldott határforgalom. A magyar úgynevezett alvilág: abban az idoben nem bezsélhettünk igazán alvilágról, még most sem, mert a magyar bunözoi kör nem szervezet. Mindenki király, mindenki fonök akar lenni, és ezért nem tudtak összehozni egy egységes csapatot. Ezért volt az, hogy az Ukrajnából, Romániából és a többi országból bejött úgynevezett profi bunözok vagy afganisztáni harcosok, akik katonai fegyelemmel és egyéb dolgokkal rendelkeztek, ezeket a csoportokat, pénzembereket felkarolták, erovel támogatták, sot mi több, rendszert is adtak az agyuknak, tehát elméleti dolgokkal is ellátták ezeket az embereket.
Így lehetoségük volt arra, hogy Seres Zoltán - vagy sorolhatnék több ilyen embert - a semmibol, portásból kinoje magát, hogy Budapest x területe vagy szórakozóhelye az övé legyen védelemben vagy bármiben - vagy akár a Balatonon. Ezt úgy tudta megcsinálni, hogy mellette egy komoly orosz vagy bármilyen külfldi bázis állt, amely nem félt senkitol, semmitol, törvényen kívülinek tartota magát, mert megcsinálta a balhét, vonatra vagy autóba ült, és eltávozott az országból.
A kilencvenes években - '96, '97, '98 - ezek a magyar társaságok tokeileg annyira megerosödtek, hogy vlaójában már nemigen lett volna szükség nekik ezekre az orosz, arab és török haderokre, terhessé váltak nekik, ugyanis ezek az emberek morzsákért dolgoztak egy ideig. Látták, hogy milyen pénz forog, és már nem morzsákat, hanem igenis nagy szeleteket akartak kérni a tortából, ami a magyar bunözoknek már kellemetlenné vált. Próbáltak megszabadulni egymástól, amely gyakorlatilag részben a bandaháború kialakulásához is vezetett, mert az egyik csapat csapódott a másikhoz, próbálták egymást támadni. A külföldinek az volt a nagy szerepe, hogy megteremtette a magyar alvilágnak a lehetoséget arra, hogy pénzt, tokét halmozzon fel.

Elnök: Ezekben a kérdésekben érdekelne a rendorség szerepe, valamint a rendori vezetok szerepe, egy-egy kiemelt csoport érdekében való lépése, tevékenysége. Van-e információ arról, hogy volt-e ilyen, valamelyik rendori vezeto vagy fonyomozó valainek az érdekében eljárt-e, tegyük fel, kijárva azt, hogy ne legyen elozetesben, mert szükség van egyéb nyomozásokra? Van-e ilyen információ?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Azt tudni kell, hogy a külföldi bunözok körében történt felderítéshez is be kellett szerveznem külföldi személyeket - másképp nem fértünk oda, nem tudtunk információhoz jutni. Hogy bizonyos kiemelt ügyekben részemrol olyan, hogy ne kerüljön elozetesbe, nemigen tudok. De elofordult az, hogy én magam is kértem apróbb szívességet ahhoz, hogy ezt az embert lássák el útlevél-meghosszabbítással vagy egyebekkel, mert annyi pénzt nem tudtunk volna neki fizetni, amivel magunk mellé tudjuk kötni, mert o nem egy magyar, hogy jött-ment százezer forintra meg tudtuk volna venni. Ezek mind olyan dolgok voltak, ami nem engedett átesni a ló másik oldalára, mert ezeken az embereken gyakorlatilag rajta volt a kezünk és a szemünk.

Elnök: Istanovszky Istvánt ismeri-e?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Nem.

Elnök: Van-e információja a KGB utódszervezetének maffiaszervként tevékenykedo magyarországi kapcsolatairól, magyar hivatalos személyekrol? Van-e errol információja?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Ez megint egy olyan dolog, hogy valójában a KGB Magyarországról indult annak ellenére, hogy az a hír járja, hogy nem építettek maguknak bázisokat és egyéb dolgokat. A rendszerváltás után igenis kiépítették. A KGB helyzeti elonyben volt Magyarországon, mert a közhatalmi dolgokon keresztül bárkihez hozzáférhetett.
Aztán meg kell nézni azt, hogy a határok feloldását és a rendszerváltást követoen a külföldi orosz-magyar vagy ukrán-magyar vagy bármilyen vegyesvállalatoknak kik lettek a vezetoi vagy a részesei, mindazok, akik a KGB kulcsemberei voltak, mert azok jutottak pozícióhoz. A kinti államnak is az volt a feladata, hogy Magyarországon megvethesse a lbáát. Azért van ez, hogy az alvilág Magyarországon is meg tudott szervezodni, mert nem a buta, primitív, börtönbol szabadult emberek vették kézbe az irányításukat, hanem pont a csocselékkel együtt beáramlott irányító, vezeto emberek. Az biztos, hogy a KGB utódjának a jelenlegi helyzet megformálásában jelentos szerepe van.

Elnök: Szemjon Mogiljeviccsel kapcsolatban voltak-e információi arról, hogy illegális tevékenység miatt körözi az FBI, közben Magyarországon pedig vállalkozásai voltak, gazdasági tevékenységet folytatott, és magas gazdasági pozícióban lévo emberekkel tartott kapcsolatot? Van-e errol információja?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Hogy az FBI körözi - én '98 augusztusában nyugdíjba mentem. De hogy Magyarországon és Ausztriában milyen vállalkozásai voltak vagy vannak, arról pontos képünk volt. Ugyanis gyakorlatilag majdnem minden fegyvergyárat, a csepeli papírgyárat és még egy pár céget felvásárolt, ami az o kezében volt. Volt egy osztrák olajos és iparos cég is - azt hiszem, Magnesit a neve -, amely szintén nagy cég Ausztriában, amelyben szintén komoly érdekeltségei voltak. Sot, mi több, angliai és amerikai banki érdekeltségérol is volt információnk. Többek között o volt az, aki annak idején az Oroszországról kitelepülo zsidók vagyonát Magyarországon elhelyezte, meg lenyúlta és továbbadta. Tehát róla tudott volt, ismert volt az, hogy valójában egy volt KGB-s ornagy, és komoly gazdasági dolgok felett van uralma. Valójában o egy társaság pénzét mozgathatta szerintem. (Balogh László: Valakinek be van kapcsolva a telefonja.)
Azt mindenki tudta Szeváról, hogy o egy keresztapa.

Balogh László (MDF): Elnök Úr! Szeretnék kérdezni...
Elnök: Ez összefügg, még egy kérdés és utána. Tehát ukrán végrehajtói csoport, aik Magyarországon hajtottak végre bizonyos likvidálásokat, piacszerzésben részt vettek, piacfelosztásban részt vettek, majd adott esetben hirtelen leléptek. Ezekrol van-e információ?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Gyakorlatilag volt egy szenszovói csoport, amelyik a legnagyobb, akkor volt az Igor Korolov-féle csoport, akkor volt a Seres-féle csoport, a Valink-csoport. 3-4 csoport, amelyet most likvidáltak, nem likvidáltak, azt nem tudtuk bizonyítani, de azt, hogy a területfelosztásban részt vettek; ez az az ero, amely a határnyitásu után a magyar bunözok köré állt, 3-4 csoport, amely gyakorlatilag meghatározta a terület felosztását.

Elnök: Ezt azért kérdeztem, mert közvetlen békési példát hadd mondjak el...

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Ott voltak mindenhol az országban...

Elnök: Faáru-kereskedést nyitott egy békési ember, fizetési gondok keletkeztek, megjelentek az ukránok, kikötötték a családot a radiátorhoz, a férj kezét-lábát összetörték, az összes mozdítható értéket elvitték és így szerezték ezek a csoportok a pénzeiket. Tehát nemcsak ott a környezetben, hanem másutt is muködtek, és adott esetben robbantásokat, gyilkosságokat és egyéb buncselekményeket követtek el, és szabadon tudtak mozogni az országban.

Sándor istván nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Most is szabadon mozognak, gyakorlatilag ha már ott tartunk Csongrád megyénél, Szentesen az adóállomás mellett egy hatalmas birtokot vásároltak meg, amit téglafallal húztak körbe, senki nem tudja, hogy milyen tevékenységet folytatnak ott. De elhetne Nyíregyházáról, Kisvárdáról, bármirol beszélni.

Elnök: Balogh képviselo úr!

Balogh László (MDF): Köszönöm szépen. Ön találkozott-e ilyen nevekkel, hogy Rónaháti István vagy dr. Gyepes KatalinÉ

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: MilyenÉ?

Balogh László (MDF): Dr. Gyepes Katalin.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Az elozo?

Balogh László (MDF): Rónaháti István.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Úgy van, azzal találkoztam.

Balogh László (MDF): Megtudhatnánk részleteket errol?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Ha az a Rónaháti, akire én gondolok, egy nyugdíjas honvéd ezredes, akivel a kábítószeres ügyek kapcsán találkoztam gyakran a Penta Hotelban. Valaki által o talált meg engem, és egy volt kapcsolatát akarta nekem átadni azzal, hogy jó informátor lehetne belole. O nekem abban az idoben azt mesélte, hogy a szerb háborúban jelentosen részt vesz mint hírszerzo vagy elhárító. Ennyit tudok róla.

Balogh László (MDF): Köszönöm.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Várjon! Még politikailag volt olyan, hogy többször említette azt, hogy Horn Gyulának szkott tanácsokat vagy információkat adni.

Balogh László (MDF): Köszönöm.

Elnök: Kérdés? Tessék, képviselo asszony!

Dr. Kóródi Mária (SZDSZ): Azt szeretném megkérdezni kicsit általánosabb vonatkozásban, hogy az olajbunözok, az olajból meggazdagodottak egy része a szervezett bunözésbe ment át. Tehát ön ezt hogy látja igazából, hogy ez volt-e a szervezett bunözés kialakulási útja, itt szerezték-e a nagytokétÉ

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Kérem szépen, egy biztos, hogy a szervezett bunözés magyarországi kialakulásához lényegesen hozzájárult a külföldi hadero, de ami a meghatározó volt, az az olajból szerzett milliók. Ugyanis toke nélkül nincs szervezet, tehát ha nincs megfelelo anyagi háttér, anyagi bázis, nem tud diktálni, nem jön létre semmi. Ez az úgynevezett olajos pár év lehetoséget adott arra, hogy a piti bunözokbol fehérgalléros bunözok, sot, tisztes vállalkozók legyenek, ugyanis Rockefeller mondta vagy Ford, hogy az elso tízezer dollárról ne kérdezzenek.

Dr. Kóródi Mária (SZDSZ): Hogyan látja az esélyeket, a politika és a bunüldözés együttmuködésébol esetleg van-e esély arra, hogy ezt a szervezett bunözést visszaszorítsuk Magyarországon?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Az oszinteséget akarja tolem hallani?

Dr. Kóródi Mária (SZDSÍZ): Igen, amennyiben lehet.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Akkor elmondom, hogy semmi esélyt nem látok rá, semmit, az égvilágon semmit, mert olyan velejéig romlott le a társadalmunk a mai napra, hogy az úgynevezett pénzemberek, akiket egytol egyigÉ, hát nem egytol egyig, de százalékosan be lehet bizonyítani mondjuk azt, hogy a múltban kik voltak és most jelenleg kik. Tehát akik a tokét képviselik és a tokével együtt most már a hatalmat is, azok kérem szépen az alvilág valamilyen pontjáról indultak el, piti betörok vagy zsebtolvajok, mondjunk bármit, ok lettek az ország vagy a fováros, a nagyobb városok meghatározó vállalkozói, üzletemberei.
Kérem szépen, bármerre nézünk, bárhova megyünk, anélkül, hogy az a politikus vagy más tisztességes ember tufná, hogy X. Y. a múltban ki volt és most jelenleg ki, egy jól öltözött üzletembernek látja, tudja, sot, o vallja is magát, csak arról feledkezik el mindenki, hogy az a 10-20-100 millió vagy éppen milliárd honnan, hogyan került hozzá, és az az élet, amelyet kifelé o most már úgy mutat, hogy én távol vagyok mindentol, mosom a kezeimet, ez nem így van. Mert a katonái, emberei ugyanúgy dolgoznak a mocsokban a határ másik oldalán - most ez képletes, hogy a határ másik oldalán. A profitot o még most is onnan szerzi.
Ezek az emberek el tudják érni azt, hogy ok nem jelentkeznek, nem mutatkoznak bunözoi, alvilági körökben, de megfelelo hatalmuk van a gazdasági hatalmon keresztül, és ott vannak, kérem szépen. Mondjam azt, hogy lehet, hogy a parlament soraiba is bekerülnek?

Dr. Kóródi Mária (SZDSZ): De ezek nagyon általános...

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyonmozója: Csókolom, azért nem akarok konkrétumokat mondani, mert mos habókra semmiért letartóztattak. Lehet, hogy holnap kivégeznek a cellámban anélkül, hogy felébrednék. Tetszik érteni? De nagyon jól tudom, hogy hol szorít a cipo.

Dr. Kóródi Mária (SZDSZ): Jó. Akkor maradjunk ennél az általános kérdésnél. Az elobb kérdeztem, hogy milyen bunözoi térképet lehet felrajzolni a robbantásoknál egymással szemben, akkor ön ezeket az érdekcsoportokat sem akarta megnevezni, amit én természetesen elfogadok. A kérdésem az, hogy anélkül, hogy ezeket az érdekcsoportokat megismernénk, anélkül van-e értelme a vizsgálatainknak

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomnozója: Kérem szépen, a rendorség ezeket a csoportokat kívülrol, betéve ismeri. Nagyon jól tudja, hogy ki hova tartozik és mi a szerepe, vagy mi lenne a szerepe, hogy mit kellene ellene tenni. Ezt a parlamenti bizottság névre, címre hiába fogja megismerni, semmit nem fog tudni ellene tenni. Egy olyan lehetoséget ad az önök kezébe; valakit megint, mondjuk jelen esetben engem egy árulónak tituláljanak, akit lehet, hogy holnap megsemmisítenek, vagy a családomat.

Dr. Kóródi Mária (SZDSZ): Nekem nincs több kérdésem.

Elnök: Tessék, Balogh képviselo úr!

Balogh László (MDF): Köszönöm. Pálocska és Bódis buncselekmények miatt volt-e haragban egymással?
Sándor István nyuglamazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Pálocska és a Bódis nem buncselekmények miatt; Pálocska gyakorlatilag - amit én tudok, Kai Ralph Wolf, ez a német vagy osztrák állampolgár nem tudom milyen formában kapcsolatba kerül Pálocskával, segítséget kér tole Bódissal szemben. Úgy kerülnek el hozzám, ahol elmondja a történetet, majd én elmondom, hogy mit csináljanak. Ezt követoen Pálocska Ralph-fal még együtt van egy ideig vagy hosszabb ideig, amikor többször kerül Bódissal konfliktushelyzetbe Ralph védelme miatt.

Balogh László (MDF): Az Energol nevében kiállított fiktív számlák miatt ki ellen folyt eljárás, mit tud errol?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Ne haragudjon, nem tudom, én ennyire mélyrehatóan az adminisztratív részét nem ismerem. Megkaptam X. személyrol, derítsem fel, fogjam el, tudjam meg róla a kapcsolatát, satöbbi, ez volt a feladatom.

Balogh László (MDF): És hogy tudja, Pálocska ellen milyen büntetoeljárás volt, vagy volt-e.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Pálocska ellen milyen büntetoeljárás volt? Úgy tudom, most le van tartóztatva, hogy konkrétan miért van letartóztatva, nem tudom. Hogy korábban milyen büntetoeljárás volt ellene, nem tudom.

Balogh László (MDF): Köszönöm.

Elnök: Tessék, Fazekas képviselo úr!

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Ferencsik Attilával egy nyaralóban találkozott.

Sándor István nyuglamazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Igen.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Gyakori volt, hogy ilyen magáningatlanokban került sor találkozókra?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Nem, kérem szépen. Válaszolok rá. Nem vagyok olyan anyagi helyzetben, hogy nyaralóm legyen, el tudjak menni szállodába nyaralni vagy üdülni a családommal, ezért mivel Pálocska Jánosnak Balatonfenyvesen van egy nyaralója, megkértem, hogy péntek-szombat-vasárnapra, három napra le tudjak menni a családommal. Ferencsik valószínuleg tudta, hogy én ott leszek, megjelent vagy szombaton, vagy vasárnap, nem tudom pontosan - én éppen kint foztem a bográcsban -, leült, és elkezdte a mondókáját. Tehát egyáltalán nem rendszeres.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Tehát rendhagyó találkozó volt.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Igen, rendhagyó. Egyrészt idom sem volt arra, hogy bármikor is találkozzam vele, másrészt keretem sincs rá.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Most arra gondolok, hogy kapcsolattartás vagy ilyesmiÉ

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Nem volt. A kapcsolattartás címszó alatti találkozók nekem eléggé szétszóródtak országosan. Általában autópályák melletti éttermekben, presszókban, kocsikban, parkokban, temetoben meg ilyen helyeken találkoztam.

Elnök: Tóth képviselo úr!

Tóth Károly (MSZP): Elnök úr, ha lehet, akkor két rövid kérdésem lenne egyszerre, de nem függenek össze. Az elso kérdésem a következo. Azokban az anyagokban, amelyeket az elmúlt hetekben, hónapokban volt lehetoségünk olvasni, többször szerepel az ön neve. Azt hiszem, hogy ez nem meglepo.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Nem, egyáltalán nem.

Tóth Károly (MSZP): Azok után, amilyen jellegu munkát végez. Többször szerepel azonban az ön neve mellett Pintér Sándor neve is ugyanezen anyagokban. Ezt megleponek tartom.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Melyik anyagokra gondol? Nem egy újságot olvasunk.

Tóth Károly (MSZP): A rendorség rendelkezésünkre bocsátott operatív anyagokat, nyilván ezen operatív anyagok elokészítésében vagy egyes részelemeinek a feltöltésében az önök szervezetei vagy részlegei is részt vettek, és nyilván mások is részt vettek. Ezekben keletkeztek információk, ahol szerepelt az önneve, de többször szerepelt Pintér Sándor úr neve is, mint akiÉ

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Próbálja bovebben megfogalmazni.

Tóth Károly (MSZP): Akkor megpróbálom konkrétabbá tenni. Többször szerepelt Pintér Sándor úr neve úgy, mint akire hivatkoztak különbözo olyan személyek, akik nem tisztelték a törvényt, hogy vele el lehet érni dolgokat, Sanyi bácsi esetleg segíthet intézni. Volt-e ilyen tapasztalat?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Kérem szépen, szinte mindennapos volt, mert azt tudni kell, hogy az én nevem országosan ismert volt. Pont azért volt ismert, mert én nem engedtem magam lekorrumpálni, megközelíteni, megvesztegetni. Kokeményen felrúgtam az utamba kerülo ilyen embereket. Tehát tudták azt, hogy ha rám hivatkozik, vagy velem takarózik, lehet, hogy a másik bunözo meghunyászkodik, mert nem tudták, hogy milyen kapcsolatban vagyok, tudták, hogy kemény ember vagyok a rendorségen belül. Én mindenkinek azt mondtam, hogy aki rám hivatkozik, azt vagy hozzák elém, vagy vágják úgy szájon, hogy szakadjon le a feje. Tehát aki bizonyos szintet már elér, magyarul akinek van neve, nem eloször és nem utoljára fordul elo, hogy hivatkoznak rá. Lehet, hogy éppen az ön környezetében önre vagy Pallagra vagy bárkire hivatkoznak, hogy tudod, o a képviselo, a barátom, és majd szól. Ez így muködik.

Tóth Károly (MSZP): A másik kérdés teljesen más. Kacziba úr elmondta, hogy volt egy találkozó a nagy olajforgalmazók és Boross Péter úr között.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Ezt nem tudom, mert ez már nem az én szintem volt.

Tóth Károly (MSZP): Köszönöm.

Elnök: Fazekas képviselo úr!

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Ez egyfajta vélemény lesz, de nyilván benne van egy kérdés is. Ön a rendorségi hierarchiában nyilván egy meghatározott helyet foglalt el.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Nem.
Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): A felderítési dolgokért volt felelos.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Egy pillanat! A hierarchiában, a rangsorban én egy csoportvezeto voltam, aki annyira különbözött a többitol, hogy felelosségem volt. Volt öt vagy hat emberem, akit én irányítottam a konkrét felderítési munka során. Semmi több nem volt. Nekem semmilyen jogosítványom nem volt. Nem dönthettem semmiben, nem írhattam alá semmit, nem adhattam parancsot senkinek, csak kimondottan a konkrét ügyben a közvetlen beosztottaimnak.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Azért is jó, hogy ez pontosításra kerül, mert amikor ön kritizál rendori vezetoket, feletteseket, akkor ezek a rendorség szervezetében megnyilvánuló diszfunkciókkal is magyarázhatók, és nem feladatunk azt eldönteni, hogy egy akkori szakmai vitában egy konkrét döntésnél önnek volt-e igaza, vag ymásnak, aki lehet, hogy más információ bázisára támaszkodik, hiszen lehet, hogy a hierarchiában feljebb volt, és ezért más támpontjai is lehetnek. Ezért kár, hogy nem lehet itt egy korábban már meghallgatot személy, akivel volt tegnap egy vitánk. Nyilván a tisztánlátásunkat ez most nem segíti elo. Az ön által említetteket és elfogadva azt, amit elmondott, nem tudtak megjelenni olyan személyek, akik feljebb voltak, vagy a rendorség irányításában voltak és akik egyébként a bizottság munkarendje szerint együtt kerültek volna meghallgatásra. Tehát én azt szeretném elmondani, hogy mindenre tekintettel lennünk akkor, ha a mai meghallgatásnak egyfajta konklúzióját próbáljuk összefoglalni. Köszönöm.

Elnök: Balogh képviselo úr!

Balogh László (MDF): Egy dolgot nem értek. Ön mondja, hogy Pálocska ellen folyamatban van eljárás. Tudja, hogy Pálocska nem egy tiszta ember.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Milyen?
Balogh László (MDF): Nem egy tiszta ember ilyen szempontból. Miért volt szüksége önnek arra, hogy kölcsönkérje a nyaralóját? Miért adott önmaga ellen támadást ezzel?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Kérem, én már rég nem voltam rendor. Én magyar állampolgár vagyok, és '98 augusztusától, már két éve nem vagyok rendor. Milyen támadást adtam volna magam ellen? Pálocska még nem volt börtönben, nem volt elítélve. Hogy Pálocskáról ezt mondják, azt mondják,ugynaúgy mondják sok mindenkirol, így ma Magyarországon az emberek körülbelül 70 százalékával nem lehetne érintkezni, kapcsolatot teremteni, mert ezt meg azt mondják róla.

Balogh László (MDF): Ezt nem értem, de az elmondottak alapján számomra az marad me, és javítson ki, ha ez nem igaz, hogy ön Pálocskával nemcsak munkakapcsolatban volt, hanem valamilyen formában egy baráti kapcsolatbanÉ

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Egy pillanat!

Balogh László (MDF): Mert az ember nem kéri kölcsön más nyaralóját akkor, ha nincs köze hozzá.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Miután nyugdíjba mentem, nem baráti, hanem egy - mondjam azt - laza kapcsolat megmaradt közöttünk. A baráti kapcsolat az én szempontomból nem ugyanazt jelenti, mint egy laza kapcsolat. Azzal, hogy azt mondtam,hogy hétvégén lemegyek a nyaralójába, szerintem nem tettem olyat, ami törvénybe ütközo, vagy éppen törvénytelenségre utalna, vagy éppen törvénytelenség következne belole.

Balogh László (MDF): Én sem ezt mondtam, én csak nem értettem a kapcsolatot...

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Nem mint rendor voltam ott. Már két éve nyugdíjas vagyok. Ha lett volna pénzem arra, hogy elmenjek egy szállodába, egy kempingbe vagy nyarlaóba, akkor nem kérek el két-három napra egy nyaralót.

Elnök: Ön elmondta, hogy egy csoportnak volt a vezetoje. A csoport tagjai között voltak-e olyanok, akik korrumpálódtak:?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Biztos, hogy nem. Azt tudni kell, hogy minket a rendvédelmi szervek nyolcszoros szuron keresztül figyeltek állandóan. Nyolcszoros szuron keresztül, mert mi állandóan az alvilág surujében jártunk, és nemcsak Budapesten, hanem amerre mentünk országosan, mindenhol. Az RSZVSZ gyakorlatilag tudta a kapcsolatrendszerünket, a mozgásunkat, tehát mi mindig ott voltunk a szuron. Azonkívül mindannyian keresztülmentünk a "C" típusú ellenorzésen.

Elnök: Tehát amíg dolgozott, amíg a munkájával kapcsolatban, sot a csoport munkájával kapcsolatban nem merült fel kifogás.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Nem.

Elnök: Egy másik kérdés a belváros, Vizoviszcky szerepe, kapcsolatai, beépülésük az önkormányzatba, az olajosok térnyerése az ingatlanszerzések területén, a belvárosban. Errol van-e információja?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Kérem szépen, konkrét információ nincs róla, mert ez nem volt a feladatom. Ha erre vonatkozóan akar választ kapni, én már mint polgári életben dolgozó ember, közvetítéssel foglalkozgatom, piackutatással. Azt tudom mondani, hogy a mai magyar közigazgatásban bárki bármikor, bárhol megveheto, és ha pénze van az embernek, bármi elérheto. Bármi. Bármi. Az ingatlanpiacon is elég gyakran megfordultam, közvetítettem, és csak forgott a fejem, amikor egymillárdos üzletért százmilliós csúszópénzeket kérnek bizonyos köztisztviselok azért, hogy aláírják azt, amit amúgy is alá kellene írni.

Elnök: Van-e információja a Belváros Közbiztonságáért Közalapítványról?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Az, hogy milyen közalapítványok voltak a rendorségnél vagy az önkormányzatnál, nem tudom, de azt mind az alvilág pénzelte.

Elnök: Információim szerint 20 night club pénzeli a belvárosi közalapítványt.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: És kinek a kezében van az a húsz night club, kérdem én?

Elnök: Azt gondolom, feltettem a kérdést...

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: És a mögött ki áll?
Elnök: Erre vagyunk kíváncsiak.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: A Conti Car. A Vidoviczki egy katona.

Elnök: És a rendorök kapcsolata...

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Errol jobb nem beszélni. Inkább.

Elnök: Az anyagok között, ami leadásra került, a bizottsági anyagok között van egy olyan kazetta is, ahol az V. kerületi orsparancsnok veszekszik az egyik night club vezetojével, és a védelmi pénzek megvitatása folyik egészséges magyar kifejezések közepette...

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Ugyanez elmondható a belvárosi orsrol és a többirol is.

Elnök: Ugyanakkor nevezett rendori vezeto még mindig élvezi beosztását.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Ez egy élo példa. Kérem szépen, amikor a Viszkis megszökik a Gyorskocsiból, bizonyos berkeken belül szóbeszéd, hogy azért tud megszökni, mert látogatási nap lévén minden or lent van a látogatók között, tudniillik sok cigány, nemzetiségi származású személy van fogva tartva, és mindneki megy, mert akkor adják a jattot. Ezt nem én találom ki, ezt azok mondják el, akik ott vannak.

Elnök: A kínai piac és annak a gazdasági háttérrendszere...

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Melyik?

Elnök: Mind a kettorol kérnénk az információt.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Kérem szépen, én nem vagyok se ez, se az, nem bántok senkit, nem akarok bántani senkit, de kikívánkozik belolem; azt fogják mondani, hogy most megint az alvilágot védem. Tasnádi Péter, aki egy bunözo, mert bunözo, a józsefvárosi piac miatt van börtönben most már több mint egy éve. Ezt azért merem megerosíteni, lehet, hogy magamnak teszek megint rosszat, de e hó (Sic!) 20-án találkoztam Valenta tábornokkal egy vendégloben. Mivel tudják, hogy információs rendszerem van, muködik, többek között a józsefvárosi piac megszerzési lehetosége volt a beszédtémánk, hogy mit tudnék javasolni vagy ötletet adni, hogy hogyan tudnák ezt megoldani. Én mondtam, hogy Lacikám, csinálni kell egy másik piacot.

Elnök: Valenta Lászlónak mi volt a beceneve a rendorségen belül?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója (Nevetve): Hány százalék?

Elnök: Konkrétan.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Nem mondom.

Elnök: Én 12 százalékról tudok. (Közbeszólás.) Maradjunk a realitások talaján.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Ezért vagyok itt. És ha nem félteném a családomat, akkor még két napig is tudnék tényeket mondani. Egy olyan pozícióm volt akkor, hogy rajtam minden információ keresztülment, a manuális és a technikai információ is.

Elnök: Van-e arról információja, hogy a továbbított anyag milyen eredményességgel érte el a célját?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Nekem az a véleményem, hogy a felderítés által keletkezett anyagra a kutya nem volt kíváncsi. Ezt onnan tudom, hogy volt egy rendszerezo tiszt nálunk, aki gyakran átadta a vizsgálóknak az anyagokat, és öreg róka lévén bejelölte, meg jelzéseket helyezett el a dossziéba, hogy kinyitják-e egyáltalán. Hát nem nyitották ki. Mert ha kinyitották volna, akkor azoknak a jelzéseknek el kellett volna tunni az anyagból. Több 10-20-30 kiló anyag keletkezett. Ami ebben az érdekes, hogy menet közben az általunk információként bejött anyag minket igazolt, mert úgy következtek be az események.

Elnök: Az anyag tudomásom szerint, információm szerint számítógépre lett víve.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Csak a technika ördöge olyan, hogy nemcsak számítógépbe lett víve, le is lett írva minden anyag...

Elnök: Hadd fejezzem be eloször a kérdést. Köszönöm. Kinek a számítógépére került ez, s valós-e az, hogy a nevezett felmentése után ezek az információk esetleg olyan kézbe kerültek, akin kerezstül sakkban tarthatók emberek.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Nem értem ezt a kérdést, valahogy bovebben.

Elnök: Tehát az információk, a nyomozásokból keletkezett információk le lettek írva és számítógépre vitték.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Úgy van.

Elnök: Majd jött a változás, a váltás (Dr. Kóródi Mária: Melyik?) A legutóbbiÉ (Dr. Kóródi Mária: A kormányváltás?)

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Vele együtt a másik...

Elnök: Gazdasági, politikai, rendvédelmi, az egész, és ezen információk lényegi része, amellyel bizonyos emberek foghatók vagy sakkban tarthatók, ezek olyan ember kezébe kerültek, aki ezt tudja is kelloképpen érvényesíteni. Van-e errol információja?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Kérem szépen, aki legalább foosztályvezetoi beosztásban dolgozott nálunk, annak minden további nélkül minden információhoz hozzáférése volt. Amit nagyon jó lehet tudni, ma már két floppyn egész rendszert el lehet vinni. Biztos, hogy vannak ilyen emberek, akik olyan információkat mentettek meg, meg vittek el magukkal, amibol akár jelenleg, akár késobb profitálni lehet és embereket lehet presszionálni, mert voltak ilyen információk boségesen. Jelenlegi, múltbeli és talán jövobeli vezetokre vonatkozóan.

Elnök: Köszönöm. Van-e még kérdése valakinek? Tessék, Balogh képviselo úr!

Balogh László (MDF): Utalt arra, hogy volt rá példa, hogy az ügynököket lebuktattákÉ

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Úgy igaz.
Balogh László (MDF): Tehát lehetett olyan, hogy ok buncselekményeket is elkövettekÉ

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Pillanat, nem úgy értettem, hogy megbuktatták az üynököket, hogy buncselekményt követtek el, hanem a vizsgálat olyan tehetetlen vagy lehetetlen helyzetben volt, hogy képtelen volt megoldani az ügyet, hogy más tanúk híján feláldozta az ügynököt és beidézte nyílt eljárás keretében tanúnak.

Balogh László (MDF): Tehát így buktatta le.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Úgy van.

Balogh László (MDF): Az Energolnak szlovák és esetleg orosz kapcsolatairól tud-e valamit?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Azt tudom, hogy gyakorlatilag a Stomnak volt a legnagyobb beszállítója, és több orosz nagy cég volt a beszállítója. Amibol voltak problémák, mert elofordultak olyanok, hogy konkrét szerelvényeket nem fizettek ki orosz oldalról, vagy éppen visszaküldték, vagy azt mondták, hogy rossz minoségu, kicserélték, satöbbi. Tehát nekem olyan információim vannak, hogy úgy a szlovák olajtermelést, mint az orosz olajtermelést nagyban megkárosították azzal, hogy nagyon nagy mennyiségu leszállított árut nem fizettek ki nekik.

Balogh László (MDF): Az Energol?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Hát igen.
Balogh László (MDF): És van-e tudomása arról, hogy az Energol hova és esetleg hogyan vitte ki vagy biztosította a pénzeit?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Errol sajnos nincs, mert ha tudtuk volna, akkor megfogtuk volna.

Balogh László (MDF): Mekkora lehetett?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Hát kérem, számításokat kell végezni, de szerintem több milliárd, közelebb a tízhez, mint az egyhez.

Balogh László (MDF): Ami a tiszta haszon lehetett?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Kérem szépen, számoljunk. Egy szerelvény, normál szerelvény 1 millió 600 ezer liter olajból állt, vámhalasztottan. Egy héten belül van 7 vagy 5 ilyen szerelvény, megveszik annak idején az orsóolajat, a HTO-t 32 forintért és adja 80-ért vagy hatvanvalamennyiért. Tehát százszázalékos haszna van, mert nem fizet se adót, se vámot, semmit.

Balogh László (MDF): Ön beszélt a halasztott vámfizetésrol, mi körbejártuk ezt a témát többször, javítson ki, ha rosszul értettem azt, amit ön mondott, én úgy értettem, hogy ön nem a technika ellen beszélt, mert halasztott vámfizetés nemcsak az olajra, hanem csak azt kifogásoltaÉ

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: A végrehajtást, a lebonyolítását.

Balogh László (MDF): Tehát hogy nem volt kello ellenorzés, az egyébként meglevo jogszabályok betartása nem történt meg.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Pontosan, a jogszabály betartatása és annak az ellenorzése nem történt meg. Ugyanis ha az történik egy egyszeru jogügyletnél, hogy bemutatom a személyi igazolványom, hogy én vagyok a Pista Jóska, és kontrollálom, mert kontrollálni kell valamilyen szinten a palit, számítógépen, mert akkor létezett a számítógép, ugyeÉ?

Balogh László (MDF): Persze.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Két sort átküldök a számítógépen a központi nyilvántartónak a Vaskapu utcába, ahonnan 3 perc múlva közlik a személyiadat-törzslapját, rajta a pacek a fényképen. És összevetem, hogy Tóth József akármi nem azonos Szabó Pistával, akinek a képe ott van.

Balogh László (MDF): Köszönöm, számomra megnyugtató volt a válasza.
Viszont van még egy kérdésem. Az ön eddigi munkája során hogyan tapasztalta, hogy a szervezett bunözés kialakulásában és az olajbunözésben milyen szerepük volt vagy lehtett könyveloknek, bankároknak, ügyvédeknek?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Kérem szépen, elmondom önnek, hogy ezeknélkül az emberek nélkül ez a szervezet vagy gazdasági háttér nem jöhetett volna létre. Mielott nekiállna egy ilyen kis csapat - nem az olajnál, mert ott több dolog ad hoc módon volt -, azóta is ha komoly banki trükköt, banki csalást vagy bármit készítenek elo, komoly könyveloi gárdát, jogász brigádokat foglalkoztatnak, hogy kitalálják, megvariálják azokat a lehetoségeket, hogy ha bármi hiba is csúszna a számításba, ne tudjanak megbukni - például Energol-, Conti Car-ügyben. Ezeknek az ügyeknek a felderítése, vizsgálata során legalább ötven ügyvéd dolgozott. Számolja csak ki a pénzösszeget, amit a Conti Carnak és az Energolnak ki kellett fizetni a részükre. Az mekkora összeget képvisel! Kérem, három-négy év alatt az ügyvédek több tízmilliós hasznokra tettek szert csak ebbol az ügybol.

Balogh László (MDF): Köszönöm.

Elnök: A munkája során találkozott-e korrumpálódott vámosokkal?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Tudnék sorolni teljes listát - a katonáktól a legnagyobb vezetokig -, csak nem tudom bebizonyítani. Ezt azért merem mondani - csak nem nevesítem -, mert én nagyon sok olajbuncselekményt elköveto személlyel tárgyaltam, aki jegyzokönyvön kívüli beszélgetések során elmondta, hogy hetente, havonta kinek mennyi tíz-húsz milliót kellett odaadni azért, hogy muködjön. Két ember volt az élet-halál ura, akitol függött a vámhalasztottak engedélykiadása. Két ember volt: volt egy osztályvezeot és volt egy nagy ember. Ha o nem írt alá, nem kapott senki, vagy az az ember nem kapott vámhalasztottat. Tehát annak megvolt az ára.

Elnök: Ki az a két ember?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Nem akarok vádaskodni, mert nem fogom tudni bebizonyítani, és utána én leszek bíróság elé állítva. Nem nehéz kitalálni különben.

Elnök: A bizottság munkája szempontjából ez lényeges kérdés. Nyilván azért juthatott idáig az egész olajügy, mert a háttérben (Sándor István: De Pallag úr!) voltak, akik biztosították ezt.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Tessék idefigyelni, elmondom, hogy akkor gyakorlatilag az egész vámorséget úgy, ahogy van, (Karácsony Károly kíséro mobil telefonja megszólal. - Tóth Károly: Csak az ügyészség nem tartja be a játékszabályokat.) A-tól Z-ig le kellene cserélni.

Tóth Károly (MSZP): Bocsánat, hogy közbevágtam. Szeretném, ha rögzítené a jegyzokönyv, hogy az ügyészség által kért játékszabályokat csak az ügyészség által biztosított nyomozók vagy dolgozók nem tartották be.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Kérem szépen, akik gyakorlatilag a vámhalasztott bevezetésétol kezdve léteztek, voltak, vannakÉ Csak azokat a pontokat kellene megnézni, körbejárni és vizsgálni, hogy kik voltak azok az emberek, akik jogosultak - két ember volt - kiadni a vámhalasztott engedélyeket.

Dr. Kóródi Mária (SZDSZ): Konkrétan.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Azok voltak az élet-halál urai.

Dr. Kóródi Mária (SZDSZ): Nem az általános, nem a szabályozás szintjén, hanem a pecsétÉ (Sándor István: Ezt nem egysezrue mondtam. - Dr. Fazekas Sándor: Miniszteri szintu dolgok is vannak.)

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Vagy meg kellene nézni, hogy annak idején Tüske Péter pénzügyor ornagy nagyon fontos ember volt a játszmában, az egyik fontos ember. Le lett tartóztatva pont ezért a történetért. Tüske úr két hétig volt bent, és azt mndta, hogy ha még két napot itt vagyok, akkor mindenki itt fog ülni mellettem. Tüske úr azonnal szabadlábra lett helyezve, és az ügy is meg lett szüntetve buncselekmény hiányában. Ezt az ügyet akkor Adorján György rendor alezredes vizsgálta, aki a nyomozó hivatalnál ügyészségi nyomozó. Szellemileg már annyira le van épülve, hogy a rendorségrol kitiltották mint belbiztonsági tisztet.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Az "akkor" mit jelent? Az idopont mikor volt?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: 1997 körül lehetett ez az ügy. Lehetne itt érdekes ügyeket és dolgokat találni, de szerintem senkinek nem érdeke, hogy az önökön kívül vagy önök közül isÉ Egyébkén amióta ez az olajbizottság dolgozik, nekem az a véleményem, mert felvettem teljes egészében a parlamenti cirkuszt is, a rendkívülit, hogy átértékelhessem sokszor az emberi hülyeségeket, kérem szépen, ez a bizottság elég hosszú idot eltöltött ezekkel az ügyekkel. Nekem az a véleményem, hogy a bizottság igaziból nem került közelebb ahhoz, amiért felállt vagy elindult.
Ugyanis amikor jelentkeztem Pallag úrnál, hogy tanácsadóként dolgozgatok mellette, én azért jelentkeztem, mert tudtam, hogy hol szorít a cipo, és még egy valamit, hogy honnan, melyik kosárból kell kivenni. Ekkor volt az, amikor megindult ellenem a sajtó és az egész világ hadjárata, mert az alvilág nagyon jól felmérte, amit azóta már közölt is velem, hogy teljesen mindeg,y hogy mibe kerül nekik, sokba került, de nem engedték meg azt, hogy én egy olyan tuz közelében legyek, amelyre állandóan rakok parazsat, és nem engedem kialudni. Ok nagyon jól tudják, hogy milyen információk birtokában vagyok.
Amit elmondtam, ez nem sok, de ha elmondom az igazat, nem biztos, hogy a családom vagy én megélem az év végét - vagy akármeddig. Kérem, itt akkora pénzek játszanak, és akkora a hatalmi összefonódás, hogy manapság márÉ Ezek nem mesék, nem kitalációk.
Ötvenkét éves ember vagyok, huszonnyolc évig rendor voltam. Mindig az elso vonalban dolgoztam pont azért, mert fafeju vagyok, nem engedtem magam megvesztegetni. Mindig azért kerültem konfliktushelyzetbe, mert az igazságérzetemet mindig többre tartottam, mint 5 vagy 10 millió forintot. Nem lennének ilyen száz-kétszázezer forintos gondjaim. Ha én ezzel a csapattal játszmát kezdek, akkor lehet hogy csendben, örömben élem valahol az életemet. De nem ezt tettem, hülye voltam. Mert akik ezt tették, azok jól vannak.

Dr. Kóródi Mária (SZDSZ): A kérdést ugyan nem akartam feltenni, nem is ezért szóltam, de most hogy mondja hogy milyen anyagi gondjai vannak - mások azok a sajtóhíradások, amelyek önnel kapcsolatban megjelennek

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Kérem szépen, el kell menni a lakásomra, meg kell nézni. A feleségem harminc éve ügyész, én huszonnyolc évig rendor voltam, és per pillanat van kétszezer forintja a családnak. Nincsenek luxusigényeink, nincsen semmink.

Dr. Kóródi Mária (SZDSZ): Csak ami önnel kapcsolatban nyilvánosságra...

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: El kell menni, meg kell nézni. A nyomozó hivatal kintjárt, láthatta a nagy csodát, hogy mi van.

Dr. Kóródi Mária (SZDSZ): De én nem ezt akartam kérdezni, és bocsánat hogy ezt kérdeztem. Azt szeretném megkérdezni, hogy Tonhauser úr a meghallgatáson - egyébként Tonhauser és Kiss Erno úr is pozitívan foglalt állást az ön munkájárólÉ

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési igazgatóság volt fonyomozója: Kérem, aki nem ellenségem, az mind úgy foglal állást.

Dr. Kóródi Mária (SZDSZ): Tonhauser úr azt mondta, hogy ha lenne egy olyan rendszer, ahol mindazokat az információkat, amelyek az APEH-nél, a rendorségnél, az ügyészségnél rendelkezésre állnak, ezt összetolja, akkor gyakorlatilag felmérheto és felmutatható lenne az olajtérkép, a magyar szervezett bunözés, minden ami ezzel összefüggésben van. Ez ön szerint is így van? Léteznek-e ezek az információk?
Az egy másik kérdés, hogy nem létezik politikai akarat, amely ezt összetolná, de ha létezne egy ilyen akarat, akkor az ehhez szükséges információk valóban megvannak-e, valóban összetolhatók-e? Ha ezt meg lehetne oldani, akkor tényleg többet látnánk, és ennek a munkának amit csinálunk, lenne értelme.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Kérem szépen, ez valójában így van, mert minden cégnek megvan a maga kis szemétdombja, aminek meg kell lennie. Vannak olyan információk, amelyek nem publikusak, nem adják tovább, de a saját rendszerükben, bázisukban benne van. Ha ezt az egész információs halmazt egy nagy kalapba, egy elemzovel, egy értékelovel megfeleloen kiképzett szakemberekkel, nem dilettánsokkal összevetnénk, ebbol sokmindent ki lehetne deríteni. Csak - amit ön is fogalmazott, hogy nincs politikai akarat és ha még lenne is - nem biztos, hogy minden embernek az lenne az érdeke, aki ehhez a rendszerhez vagy hatalomhoz közel kerül, hogy kiderüljenek az igazságok. Ugyanis egyszer és mindenkorra tudomásul kell venni, hogy kérem ezt a hatalmat kívülrol irányítják: pénz.
Nekem ez a véleményem. És a pénz nem az egyszeru emberek zsebébe ment, hanem az újgazdagokéba, akik a nyolcvanas években pajszeros betörok voltak. Most ezek irányítják a rendszert, ezeknél van a nagy pénz. És úgy, ahogy már ezelott pár évvel meg tudtak venni embereket, ugyanúgy meg fognak tudni ezután is, ezentúl is, meg ma is, meg holnap is venni embereket.
Eloször is a tudatot kellene valahol rendbehozni, hogy ez az én országom, ez az én dolgom, szeretném ha jobb lenne vagy szebb lenne. De sajnos ez a tudat nem úgy muködik. Az én zsebem legyen tele, aztán tojok én arra, hogy holnap mindenki felbukik körülöttem. Sajnos ez a tudat uralkodik ma Magyarországon az emberek körében. Azért uralkodik, mert az emberek annyira közönyösek egymással szemben, hogy teljesen mindegy, hogy most ön megy a járdán, fölbukik, és én továbbmegyek maga mellett. Igaz? Vagy az ön családjának nincsen zsíros kenyérre, a másik meg dozsöl, meg a kaviárt dobálja. És sajnos az arányok úgy tolódnak el, hogy egyre több lesz, akinek zsíros kenyérre nincs, és van egy kis réteg, amely a kaviárban táncol. És ez hozza magával azt, hogy az emberek tudatát, eszméjét nem lehet megváltoztatni azzal, hogy én most szónokolok, hülyeséget mondok; a puszta tények határozzák meg az emberek tudatát Magyarországon meg a világban.

Elnök: Egy információt még el szeretnék mondani a bizottság tagjainak, hogy akkor amikor Sándor István személye elokerült a bizottság munkájának segítése érdekében, akkor az információ nagy része vele kapcsolatban innen került ki, az ügyészségrol. (Dr.
Kóródi Mária: Már az elnök úrhoz?) A negatív megítélése.
Tessék, Balogh képviselo úr!

Balogh László (MDF): Köszönöm szépen. Azt szeretném megkérdezni, hogy dr. Balogh György...

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Gyuri bácsi? El kell mondanom, hogy dr. Balogh Györgyöt, a vágott szemu Gyuri bácsit sikerült egy éjszaka úgy meginvitálnunk több órán keresztül egy vidéki kiskocsmában, hogy remego szájjal tárgyaltunk az öreggel. Ugyanis o azt hitte - akin keresztül megtaláltuk -, hogy mi mindent tudunk róla. Semmit nem tudtunk róla. Rájöttünk arra, személy szerint rájöttem arra, hogy az öreg nagyon meg van ijedve, és elkezdtem blöffölni, és kajálta a blöfföt végig.
A végén olyan dolgokat mondott el, hogy magam is elhultem. O maga is zsebre tette, másik is zsebre tette, mindenki zsebre tette ezeket a pénzeket. Sot, o lobbizott az Energolnak, nem is az Energolnak, hanem valamelyik kapcsolódó cégnek a Szegeden megfogott 103 vagon olajához. Mert ott bele lett tenyerelve, 103 vagon olaj el lett fogva, nem vámolták meg. Akkor egy ceglédi jóember volt az ügyvezeto igazgató, akinek a közbenjárására levelet írt Arnoldnak Gyuri bácsi, és az Arnold is érezte, hogy most már nagyon sikamlós a talaj, továbbpasszolta, és ebbol viták lettek. A lényeg az, hogy Arnold sem merte akkor már aláírni ezt a papírt. Gyuri bácsi nagyon jól tudta. Mondom, én még embert úgy megijedve nem láttam, mint az öreget akkor éjszaka. Azt hitte, hogy mindent tudunk, közben semmit nem tudtunk, csak pontokat, és a blöfföt úgy ette az öreg, hogy olyan dolgokat tudtunk meg, csak nem tudtuk bebizonyítani, mert nem lehetett bebizonyítani.
Vagy például egy ilyen történet még ehhez, csak mint érdekesség, hogy ne legyen olyan unalmas. Nem emlékszem a dátumra, '96 vagy '97. Siófokon ki van állítva egy szerelvény olaj, ami tíz vagy nem tudom hány vagonból áll. Az ottani vámparancsnok egy új gyerek volt, akit akkor helyeztek oda, tehát nem volt beavatva gyakorlatilag a történetekbe, hogy hogyan muködik az olajos történet, mert Siófok jó kis hely volt ilyen szempontból. Lent járunk a kollégámmal Siófokon a kirendeltségen, valamiért kavarogtunk, amikor bejön az újdonsult vámparancsnok a kirendeltségvezetohöz és segítséget kér, hogy segítsen már neki, mert úgy érzi, hogy ez a szerelvény balhés, mert állítják, hogy orsóolaj van bennem, de o megnézte hogy gázolaj. És o erre visszatartotta a szerelvényt.
Mi történik? Elindul a kavarás, a nagy emberek ottvannak, telefon jobbra-balra, mindenkinek. A parancsnokot másnap fölrendelik a VPOP-központba azzal a történettel, hogy azido alatt, amíg o nincs ott, majd megcsinálják a formalitásokat és az orsóolajnak nevezett gázolaj közben elhagyja a pályaudvart, ami akkor 80 millió forintot ért. A vámparancsnok kiadja az utasítást a helyettessének meg mindenkinek, hogy amíg o vissza nem ér, ez a szerelvény nem mozdulhat és nem vámolhatják le. Pedig mindenféle tábornokok közbenjártak ebben az ügyben. Lényeg az, hogy nem merik elvinni a szerelvényt, és közben elmondja ezt a történetet a vámparancsnok nekünk is, én meg mondom az emberemnek, hogy jó, akkor szerezzünk pár üveget, a vámosok adtak üveget, minden üvegbe mi is a fal kedvéért levettük a mintát. Eltettük, letettük a kirendeltségen.
Két nap múlva a vámhivatal laborja azt jelzi, hogy ebben a szerelvényben orsóolaj van. Tonhauser felhívja az illetékest, hogy de nekünk is van egy mintagarnitúránk, vizsgáltassuk meg ezt is, de ezt nem a vámosokkal fogjuk, hanem Veszprémmel. Két órán belül mindjárt nem orsóolaj volt, hanem gázolaj. És akkor jön az, fültanúja vagyok egy beszélgetésnek, amikor Arnold Mihály felhívja Tonhauser ezredest, ott ülök az irodájában vele szemben és mondja, hogy te Lacikám, tudod az a siófoki szerelvény, az a párt olaja, már szólt ez is, szólt az is, meg hát... Emlékszem. Tonhauser ezt a beszélgetést magnóra vette, tehát így mentek ezek a baráti történetek.

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz): Milyen párt olaja volt?

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Hát az MSZP-é. Nevesítették, sot tudom, Csintalan elvtárs is; Csintalan neve gyakran pörgött ebben a történetben.
Elnök: Beke Sámuel volt Siófokon a vámparancsnok.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Nem tudom, hogy ki volt.

Balogh László (MDF): Stoller Kft. Szegeden. Tízmillió forintot...

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igagatóság volt fonyomozója: Biztos egy kisebb cég volt.

Balogh László (MDF): Köszönöm szépen.

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Az az igazság, hogy Szegedet nem birtokoltuk annyira, Szegeden a gazdaságvédelmi osztályvezeto, Tóth-Molnár eléggé kézben tartotta az olajügyeket. Elég jó volt a felderítési arány.

Elnök: Sikeresen el is folynak az ügyek... Még tartanak négy évig. Imoláék gondoskodnak arról, hogy vége legyen.
Van-e még kérdés? (Senki sem jelentkezik.) Megköszönjük a tájékoztatást, a kérdésekre adott választ...

Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Kérem szépen, nekem a bizottság felé az lenne a kérésem, ugyan az ügyészség megtiltotta, hogy én amiért most be vagyok csukva, azt a buncselekményt nem követtem el, tök ártatlanul vagyok becsukva, és azért vagyok becsukva, mert a pofámat nem fogtam be. Koncepciós per áldozata vagyok koholt vádak alapján. Amit lehet hogy egyszer be fogok bizonyítani, de addig lehet hogy le kell ülnöm pár hónapot ártatlanul. Mert ha én annak idején nem jelentkezem Pallag úrnál, én nem vagyok a sajtónál, nem vagyok itt, nem vagyok meghurcolva. Ott kezdodött el a kálváriám, amikor beszálltam az olajos történetbe, és azóta egyre mélyebbre csúszok ilyen téren.

Elnök: Megköszönöm a tájékoztatót, a kérdésekre adott választ, a bizottság tagjainak is a közremuködést. A bizottsági ülést berekesztem, megköszönve az ügyészségÉ (Tóth Károly: Bocsánat, egy Egyebek napirendi pontot kellene tartani, elnök úr.) Akkor visszavonom az elozoeket, akkor egy pár perc szünet, és utána folytatjuk.

http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php3?cikk=100000020531