Feladó: ">Dr. Gaudi-Nagy Tamás<drgaudi@drgaudi.hu>
Címzett: ">Dr. Gaudi-Nagy Tamás<drgaudi@drgaudi.hu>
Másolat:
Elküldve: 02:13
Téma: Megengedhetetlen tömeges rendőri túlkapások


 
 

Megengedhetetlen tömeges rendőri túlkapások

 

Magukból kivetkőző rendőrök tömegesen követtek el bűncselekményeket az elmúlt napokban a budapesti éjszakában. A rendhagyó helyzet nem igazolhatja a törvényes rend megsértését sem az állampolgárok, sem a rendfenntartó erők részéről. A rendőr sem helyezheti magát törvényen kívül, mert akkor az emberek bármikor az önkény áldozataivá válhatnak.

 

Néhány eddig ismertté vált, tudomásunkra jutott extrém, brutális rendőri túlkapás:

 

Szerda hajnalban a Kossuth térről a rádió környéki lakásába - hátizsákjában egy utcán talált, elhagyott rendőrségi gumibottal - igyekvő fiatalembert a rádiónál 8-10 rendőr leteperte és brutálisan megverte, ezután megbilincselve bevonszolták a Rádió épületébe, ahol egy helyiségben szabad prédára odavetették legalább 15-20 rendőr elé, akik kegyetlenül bántalmazták, állkapocs-csontja eltört, feje felrepedt, súlyos zúzódásokat szenvedett, jelenleg is kórházi kezelés alatt áll. Az eszméletvesztés határán álló szerencsétlent ezután olyan erővel taszították be a rabszállítóba, hogy mellkasa majdnem beroppant. Ezután bevitték egy kapitányságra, ahol megbilincselve térdeltették órákon át, majd egy olyan vallomást írattattak vele alá, hogy ittasan hadonászott a rendőrök felé a gumibottal és ezért kellett vele szemben fellépni.

 

Csütörtök hajnalban egy körúti lakos lement lakásából megnézni, hogy nem érte-e kár autóját, ekkor rohantak rá, bilincselték meg és vették őrizetbe a rendőrök. Ugyanekkor a környéken egy kapualjból kilépő három fős társaság egyik fiatalkorú tagját elhurcolták, nyolc rendőr verte, rugdosta meg, jelenleg súlyos sérülésekkel fekszik egy kórházban rendőri őrizetben.

Szintén ezen időszakban egy körút környéki utcában levő lakásukba igyekvő két fiatalt rohantak le és bántalmaztak, majd vettek őrizetbe rendőrök, két külföldi tudósító szeme láttára.

 

Részlet egy körúti lakos szemtanúi beszámolójából egy olyan rendőri akcióról, amely a végletekig kimeríti a túlzott rendőri erőszak kategóriáját:

 

"A már elfogott és hátrabilincselt kezű max 17 éves srácokat egyszercsak elkezdték ütni-verni, kézzel, tonfával, majd betuszkolták őket 1-1 rendőrautóba és ott tovább folytatódott a verés, kiegészítve rugdosással: a kommandósok az autó tetejének a peremébe két kézzel kapaszkodva páros lábbal lendültek be az autó utasterébe többször is Ezután beszálltak melléjük ketten-ketten, becsukódtak az ajtók, és a kocsik elkezdtek rázkódni a veréstől, aminek a tompa puffanásai így is hallatszottak. Mindez 1-2 percen át tarhatott, ekkor az egyik autóból hallatszott az üvöltő kérdés: "Mik a célpontok?! Hova mentek a többiek?! Mit akartok megtámadni?!", de a válasz csak artikulátlan hörgés-vinnyogás volt."

 

Csütörtök hajnalban apa és fia tartottak hazafelé a Kossuth térről, de a Nyugati téren belekerültek a készenléti rendőrök dühöngő csoportjainak darálójába. A fiú megdöbbenve kérdezte a közeledő rendőröket, hogy magyarok vagytok ? Erre rárohantak hatan-nyolcan legyűrték, megbilincselték és betuszkolták a rabszállítóba.

Számos újságírót bántalmaztak munkavégzés közben, annak ellenére, hogy sajtómunkát végző újságírót hivatása gyakorlása során a közérdekű bejelentést, illetőleg javaslatot tevő védelmére vonatkozó jogszabályokban meghatározott védelem illeti meg

 

És még hosszan lehetne folytatni a sort, ezek csak kiragadott morzsák a tömeges jogsértésekből.

  

A fenti cselekmények kimerítik a Btk. 226. §-a szerinti bántalmazás hivatalos eljárásban vétségét és - ha 8 napon belül gyógyuló sérülést okoz és a sértett magáníndítványt terjeszt elő - a könnyű testi sértés vétségét, vagy 8 napon túl gyógyuló sérülések esetén a súlyos testi sértés bűntettét.

 

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány és más jogvédő szervezetek (Helsinki Bizottság, Társaság a Szabadságjogokért, Amnesty International) által is megállapított ilyen jogtiprásoknak haladéktalanul véget kell vetni, az elkövetőket felelősségre kell vonni.

 

Javasoljuk, hogy aki ilyen rendőri önkényt észlel, vagy ilyennek válik áldozatává az igyekezzen tanúkat, képi bizonyítékot szerezni, majd - akár van bizonyíték, akár nincs - tegyen feljelentést ismeretlen elkövetővel szemben a Budapesti Nyomozó Ügyészségnél (1056 Budapest, Belgrád rakpart 5., tel : 266-5730) írásban vagy személyesen jegyzőkönyvbe mondva. Ez a szerv rendelkezik hatáskörrel az ilyen cselekmények nyomozására és ezt a nyomozó ügyészek alaposan meg is szokták tenni. Emellett a sérelmet szenvedettnek az intézkedést követő 8 napon belül a BRFK-nál (1139 Budapest, Teve utca 4-6., tel: 443-5500) panaszt is lehet tennie, amelyet ki kell vizsgáljanak 15 napon belül. A feljelentésben írja le a történteket a hely, idő és lényeges körülmények megadásával. Hívható az alábbi telefonvonal is: ORFK Telefontanú (bűncselekmények): 06 (80) 555-111

 

A panasz és feljelentés miatt a bejelentéssel élőt semmiféle hátrány nem érheti, ezért ezt meg is kell tenni a meghurcoltak, illetve a rendőri túlkapások megfékezése érdekében.

 

 

Budapest, 2006. szeptember 23.

 

Nemzeti Jogvédő Alapítvány

www.nemzetijogvedo.hu